Verslag Peking Express VIP's

 

Very Important Persons
12 BN`ers gaan de uitdaging aan om van Noord-India naar Zuid-India te liften. De start van de eerste etappe is bij de monding van de Ganges in noord-India. Maxim, Pieter, Bob, Terence, Marian en Bart worden per helicopter naar de start gebracht.
Bij de start moeten ze op zoek naar hun partner voor deze race om vervolgens zo snel mogelijk samen op een plek aan te komen. Als de helicopter geland is vliegen de zes er als een gek uit om op zoek te gaan naar die persoon.
De race gaat nu echt van start. De koppels hebben als opdracht meegekregen zich zo snel mogelijk te melden bij Art, die op ze staat te wachten bij een tempel. De koppels moeten daarbij een fles met Ganges water gevuld hebben. De eerste vier koppels die zich melden bij Art mogen door met liften. De andere twee moeten verplicht de tempel bezoeken waar Art staat. Bas & Bob arriveren als eerste bij Art en mogen gelijk door. Hanna & Terence volgen niet veel later.
Dan is het tijd voor de proef. De twee koppels die gisteren als eerst aankwamen moeten een koppel uitzoeken met wie ze samen deze proef willen spelen. Bas & Bob kiezen voor Bart & Chimène. Hanna & Terence kiezen voor het koppel Maxim & Guido. De twee teams moeten vervolgens vier emmers vullen met Ganges water. De vier emmers mogen maar gevuld worden door twee personen van ieder team. Als de vier emmers vol zijn, moeten de emmers één voor één op een plateau getild worden doormiddel van een haak, door allevier personen. Welk team als eerste de vlam met het water gedooft heeft, wint de amulet en een kwartier voorsprong op de rest.
Bart & Chimène zijn de waterdragers voor het ene team, Hanna & Maxim voor het andere. Wanneer de proef start gaan de twee teams gelijk op. Maar al snel blijkt dat Bart z'n individuele snelheid veel hoger ligt dat dat van het andere team. Als snel heeft Bart in zijn eentje de vier emmers gevuld terwijl de andere nog bezig zijn. Als het andere team eindelijk ook de emmers gevuld heeft, heeft Bart zijn team al bijna naar de overwinning geleid. En niet veel later is het dan ook zover, de vlam dooft en Bart & Chimène winnen de proef, de amulet en samen met Bas & Bob ook een kwartier voorsprong. Dan gaat de etappe verder. Hanna & Terence komen als eerste aan en winnen hun eerste amulet en een vrijgeleide voor de volgende etappe, de eerste echte eliminatie etappe.
De Ossenkar
Vandaag gaat de etappe naar de grote stad Delhi. Het koppel dat daar als laatste aankomt, moet helaas de race verlaten. Omdat Hanna & Terence de vorige etappe gewonnen hebben gaan ze met een gids mee en kunnen ze de komende dagen genieten van India.
De andere vijf koppels moeten vrezen voor hun plekje. Eerst moeten ze reizen naar het dorpje Gevaan Puri. De eerste twee koppels die daar aankomen mogen de proef spelen voor een vrijgeleide naar de finish en een amulet. De koppels krijgen voor de trip naar Gevaan Puri echter nog wel een opdracht mee. Ze moeten een ander koppel fotograferen op een ossenkar en die foto meenemen naar de check-in al daar.
Bas en Bob komen als eerste aan. Art staat de twee heren al op te wachten en na het bekijken van de foto die ze meegenomen hebben mogen Bas & Bob meedoen aan de proef. Bart & Chimène komen aan bij Art. Ze hebben alleen één probleem, ze hebben nog steeds geen foto. Bart & Chimène besluiten om Bas & Bob over te halen voor hun op de ossenkar te gaan zitten. Wanneer de heren in eerste instantie weigeren, besluit Chimène hun 5.000 euro aan te bieden van een gewonnen amulet. Bas & Bob gaan akkoord en zo hebben Bart & Chimène hun foto en mogen ze als tweede team mee doen aan de proef.
De twee koppels moeten in de proef met een ossenkar een parcours afleggen. Tijdens dat parcours moeten ze een ladder pakken om vervolgens met die ladder een schep van een hoge pilaar af te halen. Met die schep moeten ze vervolgens in een aangegeven gebied een amulet opgraven. Het koppel dat als eerste de amulet heeft, wint de proef en krijgt een vrijgeleide voor de rest van de race en kan zo dus ook niet meer afvallen. Pieter & Regina en Maxim & Guido krijgen bij de proef de kans om taxigeld voor de stad Dehli te winnen. De koppels moeten dan gokken wie de proef wint, doen ze dat goed, dan krijgen ze het geld. Maxim & Guido gaan voor Bob & Bas, Pieter & Regina kiezen voor Bart & Chimène. Bart & Chimène winnen de proef, de amulet en de vrijgeleide voor de rest van de etappe.
Dan gaat de etappe verder. In de binnenstad van Delhi is het een drukte van je welste. Bas & Bob, Pieter & Regina en Maxim & Guido zijn als eerste in de stad. Door de files en de chaos in de stad belanden alle drie de koppels in de file. Joep & Marian hebben minder last van de chaos, de twee zitten in een rechtstreekse bus en kunnen niet meer doen dan wachten.
Dan is het tijd voor de rangschikking. Hanna & Terence en Bart & Chimène zijn sowieso door, beide teams hadden een vrijgeleide. Joep & Marian moeten als eerste de Peking Express race verlaten.
Blokken of Racen!
De derde etappe start in het sterrenkundig observatorium in Delhi. Van hieruit trekken de vipduo’s naar de finish in Shivpuri. Maar eerst moeten ze naar Agra, naar de wereldberoemde Taj Mahal voor de proef. Aan het begin van deze etappe wacht er echter eerst nog een andere proef. De winnaar van deze proef wint een taxilift naar de rand van Delhi en hoeft daardoor niet door de drukke stad te liften. Eerst krijgen ze elkaars jeugdfoto’s te zien, daarna krijgen ze de karakteromschrijvingen te horen, die ze zullen moeten koppelen aan de jeugdfoto. Als ze denken te weten welke omschrijving bij welke jeugdfoto hoort, kunnen ze dat laten zien door middel van de juiste foto omhoog te houden. Het duo dat als eerst 4 omschrijvingen goed heeft wint de proef.
Pieter & Regina blijken het meest van de andere duo’s te weten en winnen de proef en daarmee de taxilift naar de rand van Delhi. De twee koppels die als eerste de Taj Mahal weten te bereiken, zullen de proef spelen.
Met de Taj Mahal in zicht neemt de spanning toe. Pieter & Regina bereiken de Taj Mahal als eerste en de zieke Bart & Chimène komen als tweede aan bij de log-in. Zij zullen het opnemen in de proef tegen Pieter & Regina.
In de proef draait het om de koning die de Tas Mahal voor zijn overleden vrouw liet bouwen. Regina en Chimène krijgen de tragische ontstaansgeschiedenis in twee delen te horen. Dit verhaal moeten ze dan doorvertellen aan hun partner,die het dan weer moeten proberen te onthouden. Wanneer Bart en Pieter het hele verhaal gehoord hebben moeten ze uit een stapel bordjes de juiste trefwoorden zoeken en die in de juiste volgorde leggen. Pieter & Regina winnen de proef en de amulet.
Ondertussen hebben alle duo’s Agra bereikt, van hieruit liften ze morgen verder, maar wel in ander gezelschap. Van ieder duo moet één persoon (de racer) zo snel mogelijk de finish halen. De ander (de blokker) moet juist er voor zorgen dat een andere racer niet de finish haalt of er zo lang mogelijk over doet. Als de race word stil gelegd zien de vips hun reispartner weer.  Pieter & Regina winnen hun tweede amulet en een vrijgeleide voor de volgende etappe, de tweede eliminatie-etappe.
Kama Sutra
Pieter & Regina wonnen vorige etappe de vrijgeleide en gaan daarom twee dagen lekker relaxen. De rest gaat racen door het bloedhete binnenland. De reis gaat van Shipuri via de eeuwenoude tempels van Khajuraho (proeflocatie) naar de finish in Jabalpur. De proef vindt plaats op de plek die de inspiratie is geweest voor de Kama Sutra, hèt boek over de kunst van de liefde. Als voorproefje op de proef krijgen de koppels een opdracht mee voor onderweg: film een Indiaas echtpaar en hun trouwfoto. De eerste 3 koppels die morgen voor 8.00 uur op de proeflocatie zijn, spelen de proef.
Bas & Bob melden zich als eerste bij Art op de proeflocatie. Ze krijgen twee boekjes met uitleg over de leer van de Kama Sutra, die ze moeten bestuderen voor de proef van morgen. Maxim & Guido komen als tweede aan. De andere koppels overnachten elders omdat de lifttijd voorbij is voor deze dag.
De volgende dag wordt het spannend voor Bart & Chimène en Hanna & Terence,  wie als derde koppel op de proeflocatie aankomt. Beide hebben een directe lift. Uiteindelijk blijken Bart & Chimène twee minuten eerder en doen zij mee aan de proef.
Voor de proef moeten de koppels binnen een kwartier, uit een boekje, de Indiaase naam van de verschillende standjes uit de Kama Sutra uit hun hoofd leren. Maxim heeft geen zin in de proef en laat Guido al het werk doen. Tijdens de proef laat een Indiaas echtpaar verschillende standjes zien. De koppels moeten raden welk standje wordt bedoeld. Hierbij staan de koppels op zuilen. Geven ze een verkeerd antwoord, moeten ze naar een smallere zuil overstappen. Wie als laatste blijft staan, wint de proef. Maxim heeft geen zin in een vrijgeleide en dus nog vier dagen langer rondreizen en trekt Guido halverwege van de zuil. De andere koppels zijn gelukkig wel serieus en uiteindelijk weten Bart & Chimène het langst te blijven staan. Ze hoeven niet verder te liften.
Het laatste stuk naar de finish wordt nog spannend omdat de koppels niet ver uit elkaar liggen. Toch niet geheel onverwacht blijken Maxim & Guido als laatste te zijn gefinisht en moeten zij naar huis. Voor Maxim een opluchting en voor Guido een teleurstelling.
De Rode Vlag
Voordat de vijfde etappe van start gaat, moeten alle kandidaten beginnen met een opdracht. De routekaart die ze nodig hebben, zit in een kist. Die kist zit op slot, en de kandidaten moeten de juiste sleutel zien te vinden uit de sleutelbos waarmee ze de kist open kunnen maken. Dan kunnen ze de kaart uit de kist pakken. Er zit echter een addertje onder het gras, of liever gezegd een slang. Want wat de kandidaten niet weten is dat in de kist een pyton zit die de kaart goed bewaakt. Degene die uiteindelijk wint, krijgt de felbegeerde stopvlag. De koppels gaan snel van start. Het zijn Bart & Chimène die de kist als eerste open hebben. Zij mogen elk koppel af gaan vlaggen, waardoor het betreffende koppel 15 minuten lang niet mag liften.
Bas & Bob komen uiteindelijk als eerste aan in het plaatsje Bamhni, maar moeten nog op zoek naar de Mandir tempel. Bart & Chimène krijgen een lift tot aan de deur, dus worden zij het eerste koppel wat arriveert. Vlak na hen komen Hanna & Terence aan. Deze twee koppels zullen de volgende dag de proef tegen elkaar spelen.
Bart & Chimène en Hanna & Terence maken zich klaar voor de proef die zij ieder afzonderlijk van elkaar moeten doen. Bij elk koppel moet er één met een blinddoek over een evenwichtsbalk lopen met een mand fruit. Naast die balk staan echter olifanten die nog geen ontbijt op hebben. Het is een miniem verschil, maar toch doen Hanna & Terence er 1 minuutje sneller over dan Bart & Chimène. Zij winnen de amulet.
Dan moeten alle koppels weer verder, op weg naar de finish in Nagpur... het Zero Mile monument om precies te zijn. Dit monument is het geografische middelpunt van India. Pieter & Regina komen uiteindelijk als eerste aan, zij winnen de vrijgeleide.
Cricket
Een nieuwe eliminatie etappe staat voor de deur. In een spannende race, van Nagpur via Nirmal naar Hyderabad, wordt bepaald welk VIP-duo als derde af moet afvallen. Pieter & Regina moeten hun vrijgeleide verdedigen in de proef, halverwege de etappe. Het duo dat die proef wint, neemt de vrijgeleide over tot aan de finish.
De overige duo’s starten de race bij de wasplaats van Nagpur. Ze moeten een shirt van een cricketspeler vinden. Het duo dat als eerst een shirt vindt, mag direct vertrekken, inclusief shirt én cricketspeler, én een handicap geven aan een duo naar keuze. Dit duo moet namelijk een zware crickettas meedragen tijdens het eerste gedeelte van de etappe. De koppels rennen als gekken op de waslijnen af. Hanna & Terence vinden als eerste een shirt. Ze mogen direct op pad en tevens bepalen wie de handicap, de zwarte crickettas, krijgt. Natuurlijk gaat die naar hun grootste concurrenten: Bart & Chimène. Bas & Bob mogen als tweede vertrekken en Bart & Chimène, inclusief tas, als allerlaatst.
Pieter & Regina zitten ondertussen relaxed in de vrijgeleide bus. Hun cricketer legt ondertussen de regels van het spel uit. De andere duo’s krijgen tijdens het liften ook de regels uitgelegd. Het koppel dat Nurmal als eerste bereikt mag tegen Pieter & Regina de proef spelen, met als inzet de vrijgeleide.
De volgende ochtend is het tijd voor de proef. Regina en Hanna zullen de cricketballen gaan slaan; Pieter en Terence moeten het publiek enthousiast maken. Want het publiek heeft ook een stem voor de uitslag. Na het spel is de score 1-1. Het publiek heeft de doorslaggevende stem. Terence & Hanna zijn duidelijk geliefder en winnen de vrijgeleide. 
Zij liften rustig naar Hyderabad en komen als eerste binnen. Daarachter wordt het spannend. Bob en Bas komen als laatste aan en zij moeten als derde koppels Peking Express VIP verlaten.
Liften met Hindernis
De volgende etappe loopt via de proefplaats Belum naar de finishplaats Bangalore in Zuid - India. Bij de start van de etappe krijgen de koppels te horen dat ze naar de rand van de stad Hyderabad moet liften. Aan de rand van Hyderabad staan drie taxi’s de koppels op te wachten. De eerste taxi brengt een van de koppels 80 km weg, de tweede rijdt 70 km en de derde taxi rijdt maar 55 km. Het koppel dat als eerste bij de rand van de stad is, mag de andere twee taxi`s verdelen onder de andere koppels.
Pieter & Regina komen als eerste aan bij de taxi`s en mogen zo de andere twee taxi`s verdelen. Bart & Chimène mogen de taxi die hen 70 km verder brengt, Hanna & Terence krijgen de taxi die hen maar 55 km mee zal nemen. Als alle taxi`s op hun bestemmingen zijn aangekomen begint het echte racen.
Dan is het tijd voor de proef. De koppels moeten in een steengroeve, een aantal tegels proberen uit te hakken. Die tegels moeten dan via een trap  vervoerd worden naar een plek waar met die tegels een puzzel moet worden nagemaakt. Het koppel dat dit als snelste doet is de winnaar van een amulet. Bart en Pieter gaan hakken, Chimène en Regina gaan de tegels naar boven slepen en puzzelen. Bart & Chimène zijn als eerste klaar en winnen zo de amulet.
De race gaat verder. Hanna & Terence komen plotseling Art tegen. Hij vertelt de dames dat ze vanaf nu niet zomaar meer in een lift mogen stappen. Ze moeten een keuze maken uit drie opties. Ze mogen vanaf nu alleen nog maar liften in een auto met een godsdienstbeeldje,  in een auto van een man met een snor of ze mogen alleen maar liften met auto`s waar een man en een vrouw inzitten. Hanna & Terence kiezen voor de auto`s met een godsdienst beeldje en gaan op weg.
Niet veel later komen Pieter & Regina aan bij Art. Ze krijgen hetzelfde verhaal en twijfelen heel lang over wat ze willen. Ze kiezen in eerste instantie voor de auto`s van mannen met een snor, maar wanneer Bart & Chimène aankomen bij Art, besluit Pieter op eigen houtje plots dat ze alleen nog maar met auto`s willen liften waar een man en een vrouw inzitten. Bart & Chimène krijgen zo automatisch de auto`s van de mannen met snorren toegewezen.
Dan is het tijd voor de rangschikking. Pieter & Regina eindigen als laatste. Hanna & Terence winnen de laatste amulet van deze etappe doordat ze als eerste aangekomen zijn.
Op naar de Finale!
De etappe begint vandaag in Bangalore en brengt de koppels verder Zuid-India in. De koppels krijgen een opdracht mee tijdens het eerste gedeelte van de race. Ze moeten per koppel tien verse kokosnoten verzamelen.
Als Pieter & Regina een lift regelen besluiten Bart & Chimène bij het koppel in de bus te springen. Tijdens het liften met elkaar ontstaat het verbond van Bangalore. De twee koppels gaan elkaar helpen, gedurende de rest van de race, zodat Hanna & Terence moeten afvallen.
Pieter & Regina en Bart & Chimène komen gevieren aan bij Art. Wanneer Art de kokosnoten gekeurd heeft mogen ze de proef spelen. Dat houdt in dat beide koppels met een bootje de tien kokosnoten mee naar de overkant moeten nemen. Als ze aan de overkant zijn aangekomen moeten ze de tien kokosnoten voor zoveel mogelijk geld zien te verkopen. Het koppel dat het meeste geld ophaalt met het verkopen van de kokosnoten wint de proef en krijgt een half uur voorsprong in de rest van de race. Als de beide koppels de kokosnoten hebben verkocht wordt het geld geteld. Peter & Regina hebben 3 roepies meer binnengehaald dan Bart & Chimène. Zo winnen ze de proef en de half uur voorsprong in de rest van de race.
Het tweede deel van de etappe is aangebroken. Pieter & Regina denken op de goede weg te zijn, maar komen er na een poosje achter dat ze de verkeerde richting zijn opgereden met hun lift. Hanna & Terence ondergaan hetzelfde noodlot als Pieter & Regina, ook hun lift rijdt verkeerd. Dan wordt de race stilgelegd.
Dan is dag twee van de etappe aangebroken. Op weg naar de finishplaats heb je twee wegen, de officiële omweg of de binnendoorweg die een stuk sneller is. Hanna & Terence denken de goede weg te hebben en gaan samen met hun lift over de officiële omweg. Maar wat ze iet weten, is dat Pieter & Regina samen met hun chauffeur wel de binnenweg hebben gevonden naar de finishplaats. Pieter & Regina hebben nog wel een half uur achterstand op Hanna & Terence maar kunnen dit doormiddel van de niet officiële weg te nemen misschien wel inhalen.
Bart & Chimène kwamen als eerste aan en zijn dus de eerste finalisten van Peking Express VIP. Pieter & Regina zijn als tweede aan gekomen, dat betekent dat Hanna & Terence de race zullen moeten verlaten.
De Laatste Loodjes...
Op het treinstation Ooty begint de finale van Peking Express. Morgen eindigt de 4000 kilometer lange reis in de haven van Cochin, aan de oceaan. Wie als eerste de oceaan bereikt is de winnaar van Peking Express Vip.
Bart & Chimène krijgen in Cochin twee keer 3 minuten voorsprong omdat ze als eerste bij de Lourdes-Kathedraal kwamen én omdat ze de visnetproef gewonnen hebben. Pieter & Regina hadden bij de vragen de meeste antwoorden goed, één meer dan Bart & Chimène en verdienen daarmee de laatste 3 minuten.
De race naar de oceaan gaat door Cochin langs vier checkpunten. Als ze eenmaal op hun eindpositie zijn, moeten ze het heilig Ganges water, wat ze eerder in de race verzameld hebben, offeren. Bart & Chimène komen als eerste aan en winnen de laatste amulet.
Dan moeten ze op zoek naar de Peking Express boot in de haven. Wie hier als eerste opstaat, wint. Beide koppels offeren hier ook nog hun heilig Ganges water. Aan het einde van deze race blijken Pieter & Regina drie amuletten te hebben. Art vraagt wat ze met de bijbehorende 30.000 euro gaan doen als ze gaan winnen en Pieter wil de mensen financieel gaan helpen die hen in deze Peking Express zo geholpen hebben. Bart & Chimène hebben vier amuletten en zouden dus 40.000 euro winnen, wat Bart wil gebruiken voor sportmogelijkheden voor de jeugd.
Bart mag zijn wens verwezenlijken, want samen met Chimène arriveerde hij ruim een half uur voor Pieter en Regina, waardoor ze winnaars van Peking Express Vip geworden zijn!