Aflevering 12

 

Cynneke
Aflevering 12: Spannende finalestrijd in Zuid-Amerika
Het laatste stukje van deze Peking Express breekt aan. De 2 overgebleven koppels moeten nu naar Lima. Wie daar het eerst bij de vuurtoren Miraflores aankomt, wint deze Peking Express.

Maar zover zijn we nog niet. Egbert & Jozefien en Pascal & Miranda worden in een vliegtuigje over zogenaamde Nazca-figuren gevlogen; figuren op de grond waarvan niemand weet waar ze echt vandaan komen. Zo zien ze o.a. een mannetje en een kolibri. Pascal en Miranda genieten met volle teugen, maar Egbert en Jozefien letten niet echt op. Jozefien heeft vliegangst en durft niet goed naar buiten te kijken en Egbert is misselijk en voelt zich niet lekker.
Als de kandidaten terug op de grond puzzels op moeten lossen van deze Nazca-figuren hebben Pascal en Miranda dan ook een voorsprong. Vooral omdat Miranda ook nog eens gek is op puzzelen. Ze zijn dan ook voor hun medekandidaten klaar en mogen als eerste beginnen met liften. Maar wanneer Egbert en Jozefien ook mogen starten, vinden ze direct een buggy die heel snel rijdt. Zo halen ze Pascal en Miranda dan ook makkelijk in die verderop langs de weg staan.
Maar Pascal en Miranda vinden ook snel weer een lift van een bus en ze rijden nu Egbert en Jozefien voorbij die bij tolpoortjes staan te wachten. Helaas moet de bus stoppen en iedereen erin en eruit duurt al snel 15 minuten. Zo krijgen Egbert en Jozefien de kans weer hen in te halen.
Het zijn ook Egbert en Jozefien die als eerste bij de woestijn zijn. Achter de 6 km lange woestijn ligt de Stille Oceaan. Zo zijn de kandidaten dus van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan gereisd.
De woestijn is erg zwaar. Jozefien redt het amper en Egbert draagt beide tassen. Pascal en Miranda die later arriveren, zetten er toch flink de pas in en halen eerst Jozefien in en later Egbert. Zo zijn ze als eerste bij Art aan de kust en verdienen 2 minuten voorsprong omdat Jozefien 2 minuten dan hen binnenkwam. De vier kandidaten brengen de nacht door op het strand daar.
De volgende morgen breekt de laatste dag van deze Peking Express aan. De kandidaten moeten langs de kust liften naar Lima waar de eindstrijd plaats zal vinden. Maar om te mogen starten, moeten ze eerst nog twee proeven spelen. In de kerk, waar ze bij staan, moeten ze heiligen zien te vinden. Ze hebben 10 afbeeldingen van heiligen gekregen en de kandidaten moeten hierbij de namen zoeken en onthouden. Wie aan het eind de meeste weet op te noemen, wint 5 minuten voorsprong en een amulet.
Na een speurtocht in de kerk mogen de kandidaten buiten bieden wie de meeste kent. Pascal en Miranda gaan voor acht en dat blijkt te hoog gegrepen. Ze maken teveel fouten waardoor Egbert en Jozefien winnen en 5 minuten voorsprong én een amulet krijgen.’
In de tweede proef moeten de kandidaten lever gaan verkopen op straat. Op de markt moeten ze een heel runderhart kopen, het op straat bereiden en vervolgens verkopen. Pascal en Miranda gaan goed van start en zetten het verkeer naar hun hand. Egbert en Jozefien hebben grote problemen, zeker wanneer ook nog eens de ketting van hun bakfiets afloopt.
Als Pascal en Miranda op de markt hun bakfiets neergezet hebben, krijgt Miranda veel hulp van bijstanders. Een mevrouw helpt haar een goed runderhart te vinden evenals de kruiden en andere ingrediënten. Ook legt ze uit hoe het bereid moet worden. Egbert en Jozefien komen later aan, maar Jozefien heeft vlak na Miranda ook een hart. Het bereiden wil niet zo goed lukken, maar Egbert gaat gek staan doen en hoopt zo toch veel klanten te trekken. Ze vragen maar weinig voor hun leverspiezen, terwijl Pascal en Miranda het dubbele vragen en zo ook hopen meer te verdienen. Egbert en Jozefien zijn te vroeg uitverkocht, maar Egbert gaat staan zingen en hoopt zo ook nog wat geld te verdienen. Ze hebben ruimschoots de tijd om bij het presidentiele paleis te komen eer de wisseling van de wacht heeft plaats gevonden. Ook Pascal en Miranda moeten hier op tijd zijn, maar ze proberen elke minuut op de markt te benutten. Ze weten in de laatste minuut nog binnen te komen bij Roos, maar het mag niet baten. Ze hebben maar 77,60 Sol binnengehaald, terwijl Egbert en Jozefien 83,50 Sol verdiend hebben. Hierdoor verdienen deze 2 weer vijf minuten voorsprong waardoor ze op 8 minuten komen én een amulet.
De eindstrijd breekt aan. De koppels krijgen een kaart van Lima en 7 foto’s. De foto’s stellen een plek voor en op die plek liggen kaarten met een vraag op. Op elke plek moeten ze de vraag beantwoorden; als het goed is, mogen ze direct door en als het fout is, moeten ze 2 minuten wachten.
Egbert en Jozefien pakken het slim aan en laten de naam en het adres van de gebouwen op de foto’s zetten. Ze gaan goed en liggen ver voor, tot een lift ze een heel eind uit de richting brengt. Beide koppels moeten dan nog evenveel lokaties en wanneer Egbert en Jozefien in een file komen, verliezen ze veel tijd.
Ze gaan wel als eerste op weg naar de vuurtoren Miraflores, maar Pascal en Miranda vinden ook snel een lift en zijn eerder bij Art en Roos. Pascal en Miranda zijn dus de winnaars van Peking Express Zuid-Amerika!!!