Aflevering 11

 

Cynneke
   
Aflevering 11: Het doolhof van Machu Picchu

De etappe mogen de drie overgebleven koppels strijden om naar Machu Picchu te gaan. Machu Picchu is een geheime incastad en een van de zeven wereldwonderen. Één koppel zal het echter niet te zien krijgen, want het eerste duo dat aankomt, mag bepalen welk duo er nog meer mee mag naar deze ruïnes.
Pascal en Miranda willen heel graag deze oude incastad bekijken. Ze beseffen dat ze als eerste aan zullen moeten komen, omdat het anders aan hun neus voorbij gaat. Wie ze zelf mee gaan nemen als ze als eerste aankomen, weten ze nog niet. Het liefste zouden ze niemand meenemen.
Anja & Nancy en Pascal & Miranda worden allebei eerder afgezet, maar Anja & Nancy vinden snel een nieuwe lift. Deze lift wil hen echter bij een taxi-standplaats afzetten, waardoor Pascal en Miranda dichterbij komen. Anja & Nancy hebben geen geld en kunnen dus ook geen taxi nemen. Toch bereiken de dames als eerste Art en ze kiezen uiteraard voor Egbert en Jozefien om mee te gaan naar Machu Picchu. Pascal is het beu en wil opgeven, maar Miranda pept hem op en vindt dat hij hier kracht uit moet putten. Daarom zwaaien ze de vier anderen ook uit op hun reis naar de oude incastad. Daarna gaan ze op zoek naar een slaapplaats.
Anja & Nancy en Egbert & Jozefien hebben het makkelijk. Zij slapen deze nacht op een camping, onderaan Machu Picchu. Morgen zullen de vier het tegen elkaar op moeten nemen. Pascal en Miranda hebben ook een slaapplaats gevonden en hun gastheer neemt ze mee naar zijn achtertuin. Daar heeft hij ook nog incaoverblijfselen waardoor Pascal en Miranda zich ook een beetje in Machu Picchu wanen.
De volgende morgen moeten de vier vrienden het tegen elkaar opnemen. In Machu Picchu moeten ze 3 enveloppen vinden met daarin hulp bij het kraken van een code. Als ze de enveloppen hebben, mogen ze naar een quipu. Een stok met draden eraan met daarin knopen waarmee de oude inca’s vroeger boodschappen doorgaven.
Anja en Nancy lopen al snel voor. Jozefien zoekt niet graag en vindt bergbeklimmen niet leuk. Daarom neemt Egbert het voortouw en dat gaat hem goed af. Anja en Nancy komen na 10 minuten in de problemen omdat ze weer last hebben met kaartlezen. De map is voor hun een groot doolhof en ze nemen niet de tijd om goed op de kaart te kijken. Egbert, als voormalig scout, heeft het wel door en hij verzamelt ook als eerste de drie enveloppen. Daarom mogen Egbert en Jozefien als eerste proberen de code te kraken. Als Egbert en Jozefien al een eindje op weg zijn, komen ook Anja en Nancy. Maar eer ze de zin compleet hebben, weet Egbert al wat het moet zijn en sprint hij met Jozefien naar die lokatie toe. Ze hebben gelijk, want Art is inderdaad te vinden in de Tempel van de Condor. Hierdoor winnen ze een voorsprong en een amulet.
Het volgende stuk starten Egbert en Jozefien eerder dan de rest en ze vinden snel een lift. Pascal en Miranda starten samen met Anja en Nancy en die laatste twee rennen alle kanten op. Pascal en Miranda blijven rustig en vinden ook eerder een lift. Anja en Nancy stappen in een vrachtauto die alleen afslaat de bergen in waardoor ze helemaal uit koers komen te liggen. Ze stappen uit de vrachtauto, maar zitten wel ergens in niemandsland. Egbert en Jozefien hebben dan al 100 kilometer voorsprong, maar komen in een file. Wanneer de lift van hen probeert over de wegverzakking te komen en blijft vastzitten, komen ook Pascal en Miranda bij de file. Ze verlaten hun lift en lopen naar voren om zo wat auto’s in te halen. Anja en Nancy vinden ook in de bergen weer een lift en Egbert en Jozefien kunnen ook snel door. Ook Pascal en Miranda vinden vooraan in de file snel een nieuwe lift en Pascal beseft dat hij toch al gewonnen heeft. Hij heeft mooie dingen gezien en veel mensen ontmoet.
Als aan het eind van de dag de race stil gelegd wordt, ontmoeten Pascal en Miranda iemand van de radio. Hij neemt Pascal en Miranda mee voor een interview en Miranda krijgt een idee. Ze doet een oproep of iemand hen de volgende morgen verder wil brengen. Ook Anja en Nancy arriveren vervolgens in hetzelfde dorp als Pascal en Miranda.
De volgende morgen starten deze vier dus ook in hetzelfde dorp. Anja en Nancy krijgen eerder een lift, want Pascal en Miranda gaan eerst naar de radio vragen of iemand zich gemeld heeft om hen weg te brengen. Helaas voor hen is dit niet het geval. Gelukkig vinden ze snel een andere lift en rijden ze verderop al snel Anja en Nancy voorbij.  Egbert en Jozefien worden op een verlaten weg afgezet. Ze hebben geen hoop snel een andere lift te krijgen en daarom doet Jozefien of ze ziek is. Egbert houdt een auto aan die de andere kant op gaat en vraagt hem een lift voor hen te regelen. Dit lukt.
Op 3000 meter hoogte zijn Pascal en Miranda ook in een niemandsland gedropt. Anja en Nancy achtervolgen in een vrachtauto, alleen moet hun lading eerst gevangen. De schapen zijn namelijk gevlucht. Daarna zetten ze snel de achtervolging in op Pascal en Miranda die nog steeds staan te wachten. Ze rijden hen ook voorbij, maar Pascal en Miranda kunnen de eerstvolgende vrachtauto pakken, terwijl de vrachtauto van Anja en Nancy die hen net voorbij is gereden iets verderop stopt om te lossen. Wanneer de schapen eruit zijn, kunnen de twee dames echter weer met hem mee en proberen ze de achterstand op Pascal en Miranda goed te maken.
Egbert en Jozefien arriveren zoals verwacht als eerste bij Roos. Pascal en Miranda arriveren als tweede met Anja en Nancy op hun hielen. Bij Roos moeten ze echter nog vragen beantwoorden: 20 stuks en elke fout geeft hen 1 minuut straftijd. Zo zijn Pascal en Miranda niet zeker van hun finaleplaats.
Ze maken 4 fouten meer dan de twee dames, maar winnen ruim omdat ze een voorsprong hadden van 9 minuten. Het zijn dus Anja en Nancy die naar huis moeten.
Volgende week nemen Egbert & Jozefien het op tegen Pascal & Miranda. Wie neemt het geld van de amuletten mee naar huis en mag zich winnaar van Peking Express 2007 noemen? We zullen het zien!