Aflevering 10

 

Lord Menno+Lieke
Aflevering 10: Cuzco
Pascal & Miranda, Egbert & Jozefien en Anja & Nancy zijn de drie laatst overgebleven koppels uit Peking Express Zuid-Amerika. Ze hebben Brazilië en Bolivia al doorkruist en varen nu over het Titikakameer naar het laatste land van deze race: Peru.
Ooit was Peru het land van het legendarische Inca-rijk, waarvan alleen de verborgen stad Machu Picchu nooit door de Spanjaarden werd ontdekt.
De koppels kunnen drie amuletten veroveren in
een race over de Peruaanse hoogvlakte naar
de legendarische Inca hoofdstad Cuzco. 
Vanaf nu moeten Pascal & Miranda het zonder de steun hun vrienden Hans & Emely stellen. De andere twee duo’s kunnen het uitstekend met elkaar vinden, met z’n vieren zullen ze het Pascal & Miranda heel moeilijk gaan maken.

Het Titikakameer is het grootste meer van Zuid-Amerika. Voor de deelnemers is deze stressloze overtocht een welkome afwisseling.
De drijvende eilandjes zijn van de Uros, een Indianenvolk dat 500 jaar geleden het Titikakameer opvluchtte om te ontsnappen aan de Inca’s en de Spaanse veroveraars.
De duo’s zijn te gast op een handgemaakt rieteneiland van een Uros familie. De familie heeft een ontbijt klaargemaakt. Maar het ontbijt wordt vroegtijdig afgebroken. Het is tijd om te beginnen met de race.

De kinderen van de Uros Indianen moeten naar school gebracht worden. Daarna moeten de duo’s door peddelen naar het vaste land. Dit moet allemaal gebeuren in kleine rietenkano’s. Wie als eerste bij Art op het vasteland aankomt wint een amulet en bepaalt ook meteen welk ander duo met een handicap aan de etappe begint.
Pascal & Miranda komen als eerst op gang en komen ook als eerst aan bij de school. Wanneer alle kinderen op school zijn hebben. Pascal & Miranda al een grote voorsprong, maar de vier vrienden geven zich niet zo snel gewonnen en kanoën door.
Anja & Nancy en Pascal & Miranda verbeteren hun techniek en daardoor liggen Egbert & Jozefien al snel ver achter, maar hun bondgenoten Anja & Nancy komen dichter en dichter bij Pascal & Miranda. Sinds een zwakke start in Rio zijn de nichtjes al weken aan een opmars bezig. Na een half uur hard doorroeien stoten Anja & Nancy verrassend door naar de eerste positie, maar de duo’s moeten nog zeker een uur doorroeien naar het vasteland van Peru.
Anja & Nancy komen als eerste aan en winnen daarmee een amulet, ook mogen ze kiezen welk ander duo de reis vervolgt met een grote rietenmat.
Pascal & Miranda mogen de rietenmat meenemen en dit is al de 2de keer dat ze een handicap krijgen. In Brazilië moesten ze van Egbert & Jozefien al een zak mest meesleuren en nou de rietenmat. Met de rietenmat komen Pascal & Miranda veel minder snel aan een lift.
Op het Titikakameer  spartelen Egbert & Jozefien nog altijd met de roeispanen. Hun vrienden zijn intussen al bezig met hun tweede lift. Ook Pascal & Miranda hebben een geschikt vervoermiddel gevonden voor hun rietenmat. Egbert & Jozefien  moeten nog veel achterstand goedmaken op Pascal & Miranda terwijl Anja & Nancy ver voor liggen als de race wordt stilgelegd.
Bij de zoektocht naar de eerste slaapplaats in Peru hebben de meisjes veel bekijks. De nichtjes worden meteen getrakteerd op een rondleiding in het plaatselijke naaiatelier. Egbert & Jozefien vinden ook een slaapplaats. Pascal & Miranda hebben in de tussentijd al 8 kilometer wandelend afgelegd. Midden op de hoogvlakte stuiten ze op een gebouwtje. Maar de slechte liftdag blijft hun humeur beïnvloeden.
Op de dunbevolkte Peruaanse hoogvlakte meer dan 1000 meter boven de zeespiegel beginnen de laatste drie duo’s aan een nieuwe liftdag. Pascal & Miranda zijn vastbesloten om de handicap met de rietenmat
vandaag te overwinnen.
In een korte ochtendrace liften de duo’s naar Abra la Raya, het centrum van de veeteelt van dit gebied. De eerste twee duo’s spelen hier de proef. Het derde duo mag één van de twee duo’s helpen.
Anja & Nancy starten op amper 5 kilometer van de proefvlakte. Egbert & Jozefien zitten een heel stuk achterop in een dorp waar het ochtendverkeer net op gang komt. Maar ze moeten nog een flinke achterstand goedmaken.. Anja & Nancy komen dan ook als eerste aan en Pascal & Miranda als tweede. Zij mogen de proef spelen.
In de proef is het de bedoeling om een alpaka te vangen en te scheren. Degene die als eerste 1,5 kilo wol heeft mag de zwarte lama met een amulet om zijn nek vangen.
Pascal & Miranda liggen voor op Anja & Nancy maar het scheren gaat erg moeizaam. Intussen komen Egbert & Jozefien snel dichterbij en ze mogen Anja & Nancy helpen. Met z’n vieren kunnen ze de zwarte lama met amulet pakken.
Vanaf Abra la Raya moeten de duo’s racen naar Cuzco. Pascal & Miranda hebben de eerste lift in de richting van Cuzco, maar na een tijdje wil de man die hen een lift geeft niet verder. Ze vinden een groep Nederlanders die de omgeving goed kent en die hen verder wil helpen. De Nederlanders willen Pascal & Miranda de volgende dag zelfs verder helpen.

Als de race wordt stilgelegd zoeken Pascal & Miranda een slaapplaats in een rijke voorstad van Cuzco. De heer des huizes is erg op zijn hoede. De familie runt een succesvol reisbureau dat expedities door het Andesgebergte organiseert.
Anja & Nacy maken kennis met een bakkersfamilie. De familie wil dat ze helpen bij het broodbakken.
Vandaag bereiken onze drie duo’s de legendarische plaats Cuzco, de hoofdstad van het oude Inca-rijk. Vijf eeuwen geleden onderwierpen de Spanjaarden hier de Inca’s. Toen ze deze stad binnenvielen wilden ze alle gebouwen vernietigen, maar dat lukte niet omdat de funderingen te sterk waren en dus moesten ze hun stad bovenop die van de Inca’s bouwen.

De drie duo’s zitten vlak bij elkaar op amper 10 kilometer van Cuzco. Egbert & Jozefien vertrekken als eerste. Pascal & Miranda krijgen een rechtstreekse lift, ook Anja & Nancy krijgen een directe lift. Egbert & Jozefien rijden als eerste de stad binnen. De check in is bij de Saint Christobal.
Bij de check in krijgen de duo’s nog een opdracht. Ze moeten zich laten fotograferen bij twee kerken in de stad en daarna moeten ze naar het Monasterio racen. Wie daar als eerste aankomt krijgt de amulet.
De nichtjes zijn al bij de 2de kerk, maar Pascal & Miranda zijn er ook.
Pascal & Miranda komen als eerste met de twee foto’s bij het Monasterio.
Volgende week bij Peking Express: De koppels reizen naar het Machu Picchu, de mystieke stad van de Inca’s. En welk koppel valt af net voor de finale?