Aflevering 9

 

Cynneke
Aflevering 9: Bedevaart in Copacabana

De laatste etappe in Bolivia in aangebroken. Morgenavond zullen de teams de grens met Peru bereiken, maar helaas zal 1 koppel dat niet meer meemaken. Er moet namelijk 1 team afvallen.

Vandaag moeten de koppels liften naar La Paz. De 2 koppels die daar als eerste aankomen, spelen de proef. Het koppel dat wint, zal overnachten in een vijf-sterren-hotel en krijgt een vrijgeleide voor de volgende etappe.
Pascal en Miranda vinden als eerste een lift naar La Paz. Ook Anja en Nancy krijgen een lift. Een taxi brengt hen naar de rand van de stad; een man betaalt voor hen. Bij het tolhuis komen ze Pascal en Miranda weer tegen, die daar gestrand zijn. Ze weten een bus te regelen en laten Pascal en Miranda daar staan. Dan arriveren ook Hans en Emily bij het tolhuis. Ze zijn van plan Pascal en Miranda eerder een lift te laten nemen en willen niet hun lift afnemen. Even later worden de 2 koppels voorbij gereden door Egbert en Jozefien die eindelijk een lift gevonden hebben in het centrum. Ze hebben mazzel, want hun lift rijdt de tol voorbij.
Niet snel daarna vinden ook Pascal en Miranda een lift. Ze reizen mee met een bus en ontmoeten daarin een schrijver. Hij wil hen geld geven, maar wil daarvoor wel graag kusjes van Miranda en aan haar zitten. Miranda vindt het niet leuk, maar dankzij dit geld arriveren ze wel als eerste bij Art.

Egbert en Jozefien liggen tweede, maar worden al snel ingehaald door Anja en Nancy wanneer hun auto aan de rand van de stad stopt. Ze vinden wel weer snel een andere lift, maar het zijn toch Anja en Nancy die als tweede bij Art aankomen. Samen met Pascal en Miranda zullen ze dus de proef spelen.
Bij de proef moeten de koppels plaats nemen in een minibusje en als “Voseador” klanten binnen roepen, geld innen en bestemmingen roepen. Wie aan het einde van de dag het meestel geld heeft, wint. Het vijf-sterren-hotel en de vrijgeleide lonken en beide teams zijn gedreven om te winnen. Omdat Pascal en Miranda als eerste binnen waren gekomen, krijgen zij een voorsprong. Het zit ze alleen niet mee en ze weten geen mensen binnen te krijgen. Anja en Nancy gaan later van start, maar hebben meteen geluk. Ze halen fors mannen binnen en doen een beetje gek en halen daardoor wel veel Bolivianos binnen. De meisjes vinden het wat minder als er op een gegeven moment een dronken man binnenstapt die alleen maar Anja wil zoenen en aan haar wil zitten. Toch doen ze dames het niet onverdienstelijk. Aan het einde van de proef, blijkt dat Pascal en Miranda slechts 72 Bolivianos verdiend hebben, terwijl de 2 nichtjes meer dan 200 Bolivianos binnen brengen.
In de tussentijd proberen Egbert en Jozefien een slaapplaats in een rijke wijk te vinden. Ze balen er van dat ze als derde binnenkwamen en willen nu een comfortabele slaapplaats. Een mevrouw biedt hen aan bij haar te slapen, maar pas na acht uur omdat ze eerst nog moet werken. Om acht uur verschijnt ze echter niet en Egbert en Jozefien zwerven een beetje op straat, wachtend op hun overnachting. Dan verschijnt een taxi die naar Egbert vraagt. De twee deelnemers vertrouwen het niet, maar gaan toch mee. Dan blijkt dat ze naar het hotel van Anja en Nancy gebracht worden. De twee nichtjes mochten nog een koppel uitnodigen en hebben gekozen voor Egbert en Jozefien. Die zijn, uiteraard, heel erg blij.
Pascal en Miranda hebben moeite een slaapplaats te vinden. Uiteindelijk vinden ze een slaapplaats bij een alleenstaande, oudere vrouw. Het is een mooi huis, maar de slaapplaats valt tegen. Ze moeten op de grond slapen en de mevrouw heeft geen auto. Dat maakt het moeilijk morgenochtend weg te komen. Toch blijven ze er wel slapen.
Hans en Emily vinden ook een plaatsje om te slapen. Zij overnachten in een school. De directeur heeft in Europa gestudeerd, spreekt goed engels en is graag bereid hen te helpen.
De volgende morgen moeten de deelnemers van La Paz naar Copacabana (Bolivia) reizen; een bedevaartsoord, sinds de Maagd Maria daar verschenen is. Pascal en Miranda hebben er goed aan gedaan bij de alleenstaande vrouw te overnachten. Zij krijgen een taxi van haar. Helaas stopt deze buiten La Paz en moeten de twee op zoek naar een nieuwe lift. Ze vinden snel een andere, maar omdat er weinig ruimte is, moet er nogal gepropt worden. Ook Egbert en Jozefien vinden snel een lift. Hans en Emily worden meegenomen door de schooldirecteur. Hij biedt hen aan met hen mee te gaan met de bus, maar hij maakt er een familie-uitje van. De hele familie gaan mee en op weg naar het busstation moeten ze steeds op de kindjes wachten die langzaam lopen. Ze missen dan ook net de bus naar Copacabana en de volgende gaat pas over een uur. Hans en Emily nemen dan uiteindelijk maar een minibus, maar hebben al wel een flinke achterstand opgelopen.
De lift van Egbert en Jozefien heeft zijn eindpunt bereikt en omdat het ze zwaar valt een nieuwe lift te regelen, krijgen Hans en Emily de kans hen in te halen. Ze krijgen een lift van engelssprekende mensen die bij het Tiki Kaka Meer een snelle boot voor hen regelen.

Pascal en Miranda liggen echter ruim op kop en zijn bij het meer al met een veerpont overgestoken. In Copacabana moeten alle koppels als pelgrim nog de berg op. Onderweg komen ze 6 vragen tegen en elke vraag die fout beantwoord wordt, levert 4 minuten straftijd op. Wie er de meeste tijd over doet om boven op de berg op 4000 meter hoogte bij Roos te komen, valt af.
Egbert en Jozefien arriveren ook bij de veerpont. Er staat inmiddels een lange file en ze proberen een lift te krijgen van een van de auto’s vooraan. Hans en Emily zitten in hun snelle boot op het meer, maar ze verliezen veel tijd wanneer hun boot pech krijgt. Het duurt een hele tijd voor de motor weer op gang komt. Pascal en Miranda zijn dan al als eerste bovenaan de berg.

Egbert en Jozefien gaan de berg op, maar Jozefien kan de zware klim niet aan. Egbert wil haar tas overnemen, maar Jozefien wil er niets van weten. Maar omdat ze amper vooruit komen, past Egbert toch haar rugzak. Ook Emily vindt het zwaar, maar wordt meegesleurd door Hans.
Als alle koppels boven zijn, krijgen we te horen hoeveel fouten er zijn gemaakt en de aankomsttijd van de koppels.
Pascal en Miranda kwamen ruimschoots voor de anderen aan. Zij hadden 20 minuten voorsprong, maar maakten wel 2 fouten en krijgen dus 8 minuten straftijd. Egbert en Jozefien hadden 14 minuten voorsprong op Hans en Emily, maar hadden met 1 vraag 4 minuten straftijd. Ze wonnen het dus nog ruimschoots van Hans en Emily, ondanks dat die alle vragen goed hadden.

Hans en Emily mogen dus met het vliegtuig terug naar België. Hun band onderling is echter wel flink versterkt en ze hebben ook geleerd dat delen heel belangrijk is. De mensen die ze zijn tegengekomen delen alles, maar zijn wel erg gelukkig.
Een wijze les van dit koppel.