Verslag aflevering 8

Als een kip zonder kompas.

Met een blinddoek voor de ogen, zien we in het begin van deze aflevering de kandidaten in een bus zitten. Ze weten niet waar ze naar toe gaan en vinden het ontzettend spannend. Op het eind van de bestemming blijkt dat ze bij de grootste zoutvlakte ter wereld zijn, van 10.000 m2, zo groot als Noord en Zuid-Holland samen. Het licht hier is zo fel dat ze zonder zonnenbril blind kunnen worden. Maar wat is hier nu de bedoeling?
De kandidaten moeten 30 km afbrengen, te voet. Dat betekent 2 dagen overleven op de zoutvlakte. Daar schrikken sommige kandidaten al van, maar ze schrikken nog meer als ze horen dat ze niet met hun eigen reispartner verder kunnen reizen!
Omdat Raf en Martha de vrijgeleide hadden gewonnen, mogen zij als eerste een duo samenstellen. Ze kiezen voor Pascal en Anja. Die op hun beurt kiezen Martha en Jozefien, die Miranda en Nancy en die Emely en Raf. Hans en Egbert blijven als duo over. De koppels worden naar 5 verschillende punten gebracht op de zoutvlakte. Vanuit hier moeten ze met een kompas naar een centraal punt lopen. Het koppel wat als snelste wordt herenigd, mag met als eerste met de jeep verder naar het eindpunt.
Nancy en Miranda zijn niet elkaars beste vrienden. Als Miranda het voortouw wil nemen is Nancy lichtelijk geirriteerd, ze wordt niet graag gestuurd. Bij het koppel Pascal en Anja, neemt Anja het heft in handen en leidt hen via het kompas verder.
Emely heeft ervaring met een kompas, nou ja ervaring. Ze probeert eerst Raf goed te sturen om er vervolgens zelf achteraan te lopen. Dat gaat veel tijd kosten...Martha en Jozefien lopen gewoon door en zien wel. Hans maakt het tempo en Egbert volgt. Zo doet elk koppel het op z'n eigen manier.
Dan wordt de race stilgelegd en maken de koppels zich op voor de nacht op ded zoutvlakte. De volgende dag gaat elk koppel op pad. Althans, Miranda en Nancy willen ook op pad gaan, maar Miranda is het kompas kwijt. Nancy is blij dat het haar niet overkomen is, ondertussen baalt Miranda als een stekker. Als ze dan eindelijk nog een keer goed kijkt in haar rugtas, vindt ze het kompas en kunnen ze eindelijk op pad.
Het laatste stukje wordt spannend. Hans en Egbert gaan ervoor. Maar ook Pascal en Anja lopen stevig door. Een paar seconden voor Pascal en Anja, is het dan toch Egbert die als eerste de vlag aanraakt.
Raf heeft ondertussen, terecht, het gevoel dat zijn moeder niet snel is en probeert Emely bewust af. Zo kan hij de tijd met zijn moeder verkleinen. Miranda probeert Nancy op te jutten om sneller te lopen, maar Nancy kan niet meer doen dan haar best. Toch komen zij als derde aan, waardoor Anja en Nancy, en Pascal en Miranda herenigd worden. Deze 2 koppels stappen in een jeep, en racen met behulp van GPS zo snel mogelijk 70 km op weg naar het eindpunt. Als ze allebei op weg zijn, zien Miranda en Pascal ineens dat hun tank bijna leeg is. Als een speer rijden ze terug om een andere jeep te pakken, zonder de andere kandidaten eerlijk te zeggen wat er aan de hand is. Ondertussen is Emely ook aangekomen en zij en Hans zetten de achtervolging in.
Anja en Nancy gaan ondertussen snel door. Ze konden in het begin van de race geen kaartlezen, maar een kompas en GPS gaat ze blijkbaar beter af! Zij komen als eerste aan en mogen sowieso de proef spelen. Hun tegenstanders zijn Pascal en Miranda die als tweede aankomen. Het is bij de proef de bedoeling dat ze zout uithakken, er met een vrachtwagen overheen rijden en dan een bergje van 70 cm maken. Wie dat het eerste doet, wint de vrijgeleide. Als Pascal voor de tweede keer met de vrachtwagen over het zout rijdt, rijdt hij de berg kapot. Miranda gebruikt haar handen. Tot grote ergernis van Nancy, aangezien dit tegen de regels is. Na een korte waarschuwing van Art gaan ze verder. Het topje blijkt het moeilijkst. Dan krijgt Miranda een ingeving en gebruikt spuug om de 70 cm te halen. Met succes, zij winnen de vrijgeleide!
Anja en Nancy waren zo dichtbij, de energie is op. Als iedereen weer verder mag liften vanaf hetzelfde punt, doet Nancy haar beklag bij Egbert over Miranda. Maar veel kan er niet getreurd worden, de race gaat door. Hans en Emely versieren de eerste lift. Voor de rest blijkt het moeilijk te zijn om te liften. Anja en Nancy nemen een drastisch besluit. Ze liften 30 km terug naar Uyuni om een goede slaapplaats te vinden zodat ze morgen weer fris kunnen beginnen. Uiteindelijk besluiten ook Raf en Martha dit te doen, net op het moment dat Jozefien en Egbert tóch een lift hebben kunnen regelen. Toch is het een goed besluit geweest van beiden koppels, want Egbert en Jozefien belanden langs een verlaten weg. Het huilen staat hen nader dan het lachen. Ze proberen een slaapplek te vinden in een internaat, waar ook Hans en Emely terecht blijken te zijn gekomen.
De koppels die in Uyuni zijn, hebben geen spijt van hun beslissing. Anja en Nancy voelen zich thuis bij hun gastgezin, net als Raf en Martha. De volgende dag racen de koppels weer vol goede moed. Hans en Emely krijgen de eerste lift, maar ze rijden 20 km per uur en ook nog eens motorpech in de middle of nowhere.
Het eindpunt is Oruro. Daar worden het hele jaar door carnavalsoptochten gehouden. De 2 koppels die als laatste zijn, krijgen nog een opdracht. Wie verliest moet Peking Express verlaten.
Anja en Nancy zijn bezig met een inhaalrace. Ze halen Emely en Hans in. En al snel ook Jozefien en Egbert, als zij een letterlijke plaspauze inlassen. Ook Raf en Martha zijn aan een opmars begonnen, met een chauffeur die grote risico's neemt.
Met een geweldige race komen Anja en Nancy als eerste aan. Egbert en Jozefien krijgen een taxi betaald en komen mede daardoor als tweede aan. Hans, Emely, Raf en Martha strijden de laatste plaats. Bij de carnavalsoptocht heeft 1 van de dansers of muzikanten een adres. Daar moeten ze zo spoedig mogelijk naar toe. Het lijkt spannend, zeker als een gids Hans en Emely de verkeerde kant opstuurt. Toch komen Raf en Martha tekort en moeten zij Peking Express verlaten...
Volgende week bereiken de koppels de grens met Peru én moet er weer een koppel de race verlaten!