Aflevering 7

 

Aflevering 7: Een offer voor de duivel

De alweer zevende etappe van deze Peking Express Zuid-Amerika, loopt vanaf het plaatsje Sucre via het hoogst gelegen stadje ter wereld Potosi, naar de stad Uyuni. Welk koppel deze etappe als laatste aankomt in Uyuni moet de race verlaten. Omdat Anja & Nancy en Paul & Pascalle de vorige etappe als laatste aankwamen moeten zij met een uur achterstand op de andere duo`s starten.

In het plaatsje Potosi spelen de eerste twee duo`s die aankomen de proef van deze etappe. Het koppel die de proef wint, krijgt voor de rest van de etappe een vrijgeleide en is zodoende dus zeker van de volgende etappe. Alle koppels moeten voordat ze mogen gaan liften naar Potosi spulletjes kopen in Sucre, die ze later in het dorpje als ze de proef mogen spelen, nodig hebben voor hun gastgezin vanwege een offer die ze moeten doen. De drie producten die meegenomen moeten worden zijn; cocabladeren, alcohol en sigaretten. Raf & Martha mogen in principe rustig aan doen. Ze krijgen een aanbod om mee te racen voor een extra amulet. De twee besluiten het rustig aan te doen.
Als de race van start gaat pakken Pascal & Miranda het slim aan. Ze spreken een mevrouw aan die hun over de markt begeleid en ze zodoende snel op weg helpt om de producten te pakken te krijgen. Egbert & Jozefien rennen de stad in en spreken overal en nergens mensen aan om hun producten te regelen. Hans & Emely lopen in goede samenspraak over de markt en regelen hun producten. Anja & Nancy en Paul & Pascalle moeten de tijd in een kerk uitzitten, en dat duurt lang.
Pascal & Miranda slagen als eerste in de opdracht en mogen zodoende vertrekken uit de stad. Niet veel later slagen ook Hans & Emely voor hun opdracht en mogen ze gaan liften. Egbert & Jozefien verdoen veel tijd met het zoeken naar de sigaretten, en of dat nog niet erg genoeg is zijn de twee koppels die een uur achterstand hadden ook begonnen met het zoeken naar de producten en komt er nog meer druk te staan op de twee.
Wanneer Pascal & Miranda en Hans & Emely een lift de stad uit gevonden hebben mogen ook Egbert & Jozefien eindelijk uit Sucre vertrekken. Paul & Pascalle en Anja & Nancy werken tijdens de zoekopdracht samen zodat ze sneller de stad uit kunnen. Voor de verandering maken Paul & Pascalle eens geen ruzie en verloopt het een stuk gemakkelijker allemaal.

Als alle vijf de duo`s de opdracht volbracht hebben begint het echte race. Pascal & Miranda krijgen een betaalde busrit aangeboden. Hans & Emely hebben ook een lift richting de hoofdweg naar Potosi. Anja & Nancy en Paul & Pascalle hebben al een half uur straftijd ingelopen door hun goede samenwerking tijdens het begin van deze race. Als alle koppels een lift te pakken hebben richting Potosi hangt het af van de soort lift en de bestuurder. De koppels stijging richting de proef naar 4000 km hoogte. Raf & Martha genieten in de tussentijd van een wel verdiende picknick aan de voet van de berg.

Anja & Nancy en Paul & Pascalle zijn goed bezig, ze hebben voor de derde keer een snelle lift, en zitten op een half uur van de proefplaats. Pascal & Miranda worden vlak voor Potosi ingehaald door Hans & Emely, maar ze moeten door de stad heen naar de ingang van de mijn. Hans & Emely hebben pech, ze worden niet tot de ingang van de mijn gebracht en zodoende worden ze weer ingehaald door Pascal & Miranda. Vlak daarna komen Pascal & Miranda aan bij de ingang van de mijn en spelen zo als eerste de proef. Niet veel later komen Hans & Emely net voor Egbert & Jozefien aan bij Art, en zodoende spelen ook zij de proef.
Pascal & Miranda en Hans & Emely spelen de proef en mogen deze nacht overnachten bij de mijnwerkers. De beide duo`s zijn erg onder de indruk van de leefomstandigheden en beleven volgens hun eigen ervaring toch wel een dieptepunt van de reis. Anja & Nancy, Paul & Pascalle en Egbert & Jozefien moeten in het centrum van Potosi opzoek naar een slaapplaats. Anja & Nancy en ook Egbert & Jozefien vinden na lang zoeken eindelijk een slaapplaats in de stad. Bij Paul & Pascalle verloopt het allemaal wat minder makkelijk. Pascalle is het zat om steeds zo veel te moeten lopen en de twee krijgen een heftige discussie over de slaapplaats. Na lang zeuren, zoeken en zeiken vinden de twee ook een slaapplaats en kunnen ze gerust gaan slapen.
De volgende dag is het tijd voor de proef. Pascal & Miranda en Hans & Emely moeten in de mijnen opzoek naar de cocabladeren, de alcohol en de sigaretten. Als ze die gevonden hebben moeten ze deze op de door hun aangeleerde manier offeren aan de duivel van de mijnen om hem tevreden te stellen. Welk koppel als eerste buiten is bij Art wint de proef en wint de vrijgeleide voor de rest van de etappe.

Als de proef van start gaat gaan beide koppels gelijk op als ze de mijn ingaan. Na lang zoeken hebben beide koppels de drie dingen te pakken en kunnen ze gaan offeren aan de duivel van de mijn. Pascal & Miranda doen het net iets sneller en gaan nadat het is goed gekeurd de mijn uit en komen als eerste aan bij Art. Dit betekend dat de twee de proef gewonnen hebben en dus ook de vrijgeleide hebben. Hans & Emely komen vlak daarna de mijn uit en moeten helaas zonder vrijgeleide verder liften naar het stadje Uyuni.
Na de proef gaat de race weer verder. Hans & Emely mogen als eerste weg en vinden direct een lift in de goede richting, zodat Emely een beetje het gevoel heeft dat ze toch de vrijgeleide gewonnen heeft. Als tweede mogen Egbert & Jozefien weg, maar de twee slagen er niet echt in een goede lift te vinden. Anja & Nancy die als laatste starten hebben meer geluk, hun gastgezin betaald voor hun de bus naar Uyuni zodat de twee dames verzekerd zijn van een lift. Maar als de twee dames aankomen bij het busstation, is de bus al weg. Hun gastvrouw gaat samen met de taxi mee om de bus in te halen. Na een tijdje rijden halen de twee de bus in en kunnen ze eindelijk op weg naar Uyuni.

Egbert & Jozefien en Paul & Pascalle hebben geen geluk. De twee koppels vinden maar geen lift en besluiten dan maar om samen te werken. Na een halve dag komt er eindelijk een vrachtwagen langs en mogen de twee koppels mee op weg naar Uyuni. De twee vrijgeleide koppels genieten in alle rust van een feest in Potosi, zonder zich druk te maken om de race die gaande is.

Als de race wordt stil gelegd, liggen Hans & Emely ruim op kop. De twee stranden in een verlaten dorpje, maar vinden snel onderdak bij een vriendelijk man. Egbert & Jozefien en Paul & Pascalle worden gedropt op een verlaten weg. De twee koppels besluiten door te lopen naar een dorpje en daar een slaapplaats te zoeken. Anja & Nancy lopen naar hetzelfde dorpje. De twee dames vinden in het ziekenhuis van het dorpje de laatste twee vrije bedden en hebben onderdak voor de nacht. Egbert & Jozefien en Paul & Pascalle vinden in een sporthal ook een slaapplaats en zo kunnen de koppels zich klaar maken voor de laatste dag.
Op de laatste dag van deze eliminatie etappe krijgen Hans & Emely een lift aangeboden naar het eindpunt van hun gastheer. Hun gastheer betaald de rit en zo zijn de twee op weg om als eerste aan te komen. Voor Egbert & Jozefien en Paul & Pascalle vlot het allemaal wat minder. De twee koppels zitten op een verlaten weg en er komt nauwelijks verkeer langs. De twee koppels besluiten te loten om wie de eerste lift mag pakken. Jozefien trekt het langste strootje en zo mogen zij en Egbert de eerste lift pakken die aankomt. Voor Anja & Nancy verloopt het voorspoedig. De twee blonde dames vinden een lift naar het eindpunt en zijn aan het inlopen op Hans & Emely. Hans & Emely worden midden in het centrum van Uyuni gedropt, dit was tegen de afspraak met de chauffeur maar de twee pakken de rugzakken op en komen alsnog als eerste aan bij Roos op het treinenkerkhof.
Bij Egbert & Jozefien en Paul & Pascalle komt er een vrachtwagen aangereden. Zoals afgesproken krijgen Egbert & Jozefien de lift en zo zijn ook die twee eindelijk op weg naar het eindpunt. Als bij Paul & Pascalle de moed in de schoenen begint te zakken, komt er een auto aan, en zetten de twee de achtervolging in op Egbert & Jozefien.
Dan is het tijd voor de finale rangschikking. Wie als laatste aangekomen is moet de race verlaten.
1: Hans & Emely
2: Anja & Nancy
3: Egbert & Jozefien
4: Paul & Pascalle.
Dit betekend dus dat Paul & Pascalle de race moeten verlaten. Volgende week weer een nieuwe etappe waarin opnieuw een koppel de race moet verlaten.