Aflevering 6

 

Daisy
Aflevering 6: Hello Bolivia!

Nog 6 koppels zijn in de race voor de overwinning van Peking Express: Zuid Amerika. Piet en Sylvia zijn als 3e koppel naar huis gestuurd. Zij strandden in Brazilië. De rest gaat door. Ze steken per trein de grens over, naar een nieuw land ... Bolivia!

Als de koppels de trein uitstappen zien ze Roos staan. De race begint direct. Er zijn deze etappe maarliefst 3 amuletten te verdienen! En de eerste al direct in Santa Cruz, de startplaats van deze etappe. Ze moeten naar een school. De duo’s gaan er als een speer vandoor, op zoek naar een lift. Alleen Pascal en Miranda pakten het rustig aan. Ze gaan op het station op zoek naar een kaart en informatie. Gepakt met wegenkaart gaan ze op weg.

Alle koppels staan op een druk kruispunt. Paul en Pascalle zijn de eerste die een lift versieren. Maar de rest raakt ook snel weg, behalve Egbert en Jozefien. Ze moeten duidelijk wennen aan het nieuwe land. Ze zijn al snel kansloos voor de proef. Paul en Pascalle komen als eerste bij de eindlocatie, maar hun chauffeur wil hen een rondleiding geven en rijdt Art voorbij. De andere koppels profiteren. Hans en Emily, Raf en Martha én Pascal en Miranda komen eerder aan en mogen de proef spelen. Paul en Pascalle zijn vierde en balen stevig van deze gemiste kans.
De eerste drie koppels moeten terug naar school. Ze krijgen les over Bolivia ... in het Spaans. Na de les start de proef. Ze krijgen vragen. Welk koppel als eerste 3 vragen goed beantwoord wint de amulet ter waarde van €10.000,=. Hans en Emily gaan rap van start hebben de eerste 2 vragen goed. Maar Pascal en Miranda geven niet op en komen op 2-2. Raf en Martha laten het lopen. De laatste vraag weten beide duo’s, maar het is Emily die als eerste het antwoord geeft. En zo winnen Hans en Emily hun eerste amulet.
De race gaat direct door. Alle koppels moeten naar Aiquile liften. De eerste 3 koppels doe daar aankomen, spelen de proef. Hans en Emily zijn in hun nopjes na de gewonnen proef. Ze pakken hun liftstrategie van Brazilië op: ca 100 meter van elkaar gaan staan. Maar dit werkt blijkbaar in Bolivia niet goed. Terwijl alle andere koppels de stad uitkomen, staan Hans en Emily na een uur nog steeds in Santa Cruz. Hans wordt boos op Emily. Als ze eindelijk een lift vinden, neemt de spanning wat af.

Egbert en Jozefien hebben een lift en komen Raf en Martha tegen. Ze besluiten het duo mee te nemen. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Bij Pascal en Miranda gaat het minder voortvarend, het lukt ze niet om een goede lift te vinden. Als de avond valt, liggen 3 duo’s aan de leiding. Egbert en Jozefien, Raf en Martha én Anja en Nancy. De drie duo’s vinden elkaar in een klein dorpje. Pascal en Miranda liggen iets achterop. Ze balen van hun mislukte liftdag en willen uitzoeken waar het fout is gegaan. Het blijkt dat het Spaanse woord voor liften niet hetzelfde is als het Portugese woord. In Bolivia betekent het namelijk weven. En Pascal en Miranda doen niet mee aan een weefwedstrijd. Ze kunnen er gelukkig om lachen. Hans en Emily komen op een boerderij terecht. In eerste instantie vertrouwen ze het niet, maar dit blijkt onterecht. Ze krijgen fruit te eten en zelfs een bord friet. Het wordt een gezellige avond.

Dat willen de 3 voorop liggende duo’s ook. Ze willen graag samen op 1 locatie overnachten. Ze vinden zowaar een gastgezin met 6 slaapplekken. Het wordt een zeer gezellige avond. Dit geldt zeker niet voor Paul en Pascalle. Ze liggen weer eens achteraan en belanden in een klein dorpje. Ze mogen slapen in een klein huisje, met één slaapkamer. Pascalle slaapt op het bed, terwijl Paul zich wil nestelen op de matras op de grond. Pascalle verbaast zich dat de hygiëne zo slecht is, maar ze er wel enkele luxe producten hebben. Maar als ze wil gaan slapen, worden de slechte omstadigheden weer realiteit. Overal kruipen beestjes, die Paul uiteindelijk doodmaakt. Maar goed slapen zal ze niet.
De volgende ochtend gaan Hans en Emily er weer vol goede moet tegenaan. Terwijl de drie duo’s op kop zich strategisch apart opstellen, vinden de winaars van de eerste amulet gelijk een lift. Niet veel later passeren ze Pascal en Miranda. Ze twee koppels kunnen het samen goed vinden en Hans en Emily besluiten de twee mee te nemen. Ze lopen in op de koplopers. Als eerste komen ze Raf en Martha tegen. Daar kunnen ze het ook goed mee vinden. En ook zij mogen mee. Egbert en Jozefien en Anja en Nancy moeten achterblijven.

Als even later hun lift echter strand, wil Pascal dat iedereen weer apart gaat liften. Hij houdt niet van theekransjes. De 3 koppels liften allemaal op dezelfde plek. Raf en Martha stellen zich strategisch op. Terwijl de andere twee koppels zich op de auto’s storten, pakken zij degene die er tussendoor glippen. En laat er daar net eentje van naar Aiquile gaan. Raf en Martha kunnen hun geluk niet op. De anderen balen. Want in Bolivia blijkt een lift vinden niet eenvoudig.

Dat ondervinden ook Paul en Pascalle. Maar dan hoort Pascalle een bekend geluid: de Nederlandse taal! Een Nederlander wil het koppel wel een stukje op weg helpen. En zo halen ze drie duo’s in: Anja en Nancy, Pascal en Miranda én Hans en Emily. Ze worden uiteindelijk afgezet bij een tolweg. Ze zijn weer terug in de race.

Maar de tolweg blijkt een bottelnek. Terwijl Raf en Martha en Egbert en Jozefien er al voorbij zijn, stranden ook Pascal en Miranda én Anja en Nancy op dezelfde plek. Hans en Emily liggen ondertussen laatste. Maar hun lift gaat de tolweg wel voorbij. Omdat ze zich realiseren dat ze nu op een strategisch gunstige 3e plek liggen, nemen ze dit keer niemand mee. De rest baalt. Er is weinig verkeer. Elke auto die er langs komt wordt aangesproken. Het zijn uiteindelijk Pascal en Miranda die als eerste beet hebben. Die zetten als eerste de achtervolging in. Op dat moment komen Raf en Martha al aan in Aiquile. Ze mogen zich gaan opmaken voor de proef. Ze gaan die avond optreden voor de locale bevolking. Ze krijgen hulp van een Charango spelen. Dit is een kleine gitaar. Samen met hun begeleider moeten ze een optreden instuderen voor een kritisch publiek. Het koppel dat het publiek het beste vermaakt, wint de amulet.
Voor die proef komen naast Raf en Martha nog 3 duo’s in aanmerking: Egbert en Jozefien, Hans en Emily én Pascal en Miranda. Egbert en Jozefien hebben een snelle auto, maar hun chauffeur wil tomatenvelden inspecteren. Egbert bedenkt zich dat er verder weinig andere liftopties zijn en besluiten te wachten. Terwijl ze wachten worden ze ingehaald door Hans en Emily. Als de chauffeur van Egbert en Jozefien vervolgens nóg een tomatenveld wil bezoeken, vraagt Egbert vriendelijk of ze misschien door kunnen rijden. Het lukt en ze gaan er vandoor. Maar dan slaat het noodlot toe: ze krijgen een lekke band. En op dat moment passeren Pascal en Miranda. Ze zien de proef door hun handen glippen. Ondertussen arriveren Hans en Emily in Aiquile en mogen zich voorbereiden op de proef.

Maar de band van de luxe auto blijkt snel verwisseld en Egbert en Jozefien zetten de achtervolging in. Hun auto is veel sneller dan die van Pascal en Miranda. De laatsten realiseren zich dat maar al te goed en besluiten een sluipweg te nemen op de anderen voor te blijven. Maar ze rijden zich vast in bouwverkeer. En zo verzekeren Egbert en Jozefien zich op het laatste moment van de proef. Ze hebben nog een half uur voorbereidingstijd, terwijl Raf en Martha al 3 uur hebben geoefend. Ze hebben ook nog eens de hulp van een aantal kinderen. Hun begeleider is namelijk lerares op een muziekschool. Hans en Emily zien het totaal niet zitten. Ze zijn a-muzikaal en kunnen niet zingen. Emily probeert de moed erin te houden en doet haar best de tekst uit haar hoofd te leren. Egbert en Jozefien zijn doodnerveus. Ze verzinnen snel iets. Ze hopen dat hun improvisatietalenten goed van pas komen.
De hele bevolking van Aiquile blijkt uitgelopen om de Peking Express kandidaten die avond aan het werk te zien. Raf en Martha gaan eerst. Ze hebben de ouders van de kinderen van de muziekschool op hun hand. Maar meer ook niet. Voor Hans en Emily gaat het publiek ook niet plat. Dan komen Egbert en Jozefien. En de sfeer zit er direct goed in. Met rare bewegingen, dansjes en grappige uitspraken krijgen ze de bevolking massaal aan het lachen. De inwoners van Aiquile vallen massaal voor het grappige koppel uit België. En zo winenn zij tot hun eigen verbazing de proef en een amulet. Ze maken direct van de gelegenheid gebruik om een slaapplek te regelen voor die avond. Hun avond kan niet meer stuk.

De volgende dag is er stress en spanning. Het laatste stuk naar Sucre, de hoofdstad van Bolivia staat op het programma. Het koppel dat als eerste Sucre bereikt, wint een vrijgeleide voor de volgende etappe. Voor de laatste twee duo’s is er minder goed nieuws: zij moeten de volgende eliminatie etappe met een uur straftijd beginnen.

Raf en Martha zoeken snel een lift, maar het lukt niet echt. Ze komen alleen taxi’s tegen. Maar een rijke Boliviaan wil ze wel helpen en geeft ze 20 dollar voor een taxi. Zo zijn moeder en zoon als eerste weg. De andere koppels komen niet vooruit. Zo ook Egbert en Jozefien. Maar dan komen ze dezelfde man als Raf en Martha tegen. En ook zij krijgen hulp. De man blijk 22 jaar in de VS te hebben gewoont. Aangezien hij daar ook goed geholpen is, ziet hij het als plicht mensen in nood hier te helpen. Niet veel later vertrekken ook Egbert en Jozefien uit Aiquile. Er is echter al aardig wat achterstand op Raf en Martha. De andere koppels zijn al kansloos voor de overwinning.
De auto van Martha en Raf gaat echter niet snel. Om de havenklap staan ze stil met technische problemen. Egbert en Jozefien naderen met de minuut. Maar dat hebben ze zelf niet in de gaten. Hun weldoener heeft namelijk alchohol meegenomen, de grootste vriend van Egbert. Binnen no-time tolt het duo in de auto. De sfeer zit er goed in. Als ze vlakbij Martha en Raf komen, vinden deze een nieuwe lift. Ze komen ongeveer tegelijk aan in Sucre. Maar dan de eindlocatie nog. Ze moeten het standbeeld van Antonio Jose de Sucre vinden, de stichter van de stad. Egbert en Jozefien komen als eerste op de goede locatie, maar ze kunen niet meer helder denken na alle drankjes. Martha en Raf profiteren dankbaar. Zij vinden Art als eerste, winnen een amulet én de vrijgeleide voor de volgende etappe. Egbert en Jozefien finishen wel als tweede, ruim voor de andere duo’s.

Deze vechten tegen de straftijd. Hans en Emily komen als derde binnen. De andere duo’s liggen vlakbij elkaar. Van hen hebben Pascal en Miranda als eerste een lift. Het is echter een trage vrachtauto, die in elke stad mensen oppikt. Zo zitten ze binnen no-time met 30 man op de vrachtauto, die natuurlijk steeds langzamer gaat rijden. Anja en Nancy vinden een snellere lift. Maar deze blijkt helemaal uit de richting te gaan. De meisjes verdwalen en zijn kansloos. Pascal en Miranda finishen als vierde en ontlopen de straftijd. Paul en Pascalle worden nog vijfde, nog vóór de nichtjes. Deze finishen als het al pikkedonker is, als allerlaatste. Deze twee koppels mogen zich gaan opmaken voor een spannende strijd tegen de eliminatie. Maar in Bolivia is alles mogelijk.