Aflevering 4

 

Daisy
Aflevering 4: Stank voor dank

Aflevering 4 moet de 7 overgebleven duo’s brengen van Rio Verde naar Campo Grande. Maar halverwege de etappe wacht nog een proef. De eerst twee arriverende duo’s wacht niet alleen een mogelijke amulet, maar ook een overheerlijke barbeque. Echter moeten alle duo’s onderweg naar de proef eerst een foto maken van een ander koppel, met daarop een lasso én een cowboy. Met een mooie beloning in het vooruitzicht, maar eveneens een hoop werk voor de boeg, gaat iedereen snel van start.

Er worden al direct bij de start pacten gesloten. Hans en Emily en Pascal en Miranda besluiten, net als in de vorige aflevering, elkaar te helpen. Ook Raf en Martha en Egbert en Jozefien besluiten een deal te maken. En dat betekent dat de overige drie duo’s tot elkaar zijn veroordeeld. Voor Paul en Pascalle zal deze etappe een test worden. De vorige etappe ging het er hard aan toe en leek het alsof ze de strijd vrijwillig zouden verlaten. Maar ze hebben besloten het toch nog een keer te proberen.
Hans, Emily, Pascal en Miranda regelen direct een lift voor 4 en gaan er als een haas vandoor. Raf en Martha zetten echter direct de achtervolging in. Met een barbeque in het vooruitzicht willen ze wel een stapje extra zetten. Martha werpt zich met gevaar voor eigen leven voor de auto’s, tot grote schrik van Raf. Maar het loopt goed af. Het duurt niet lang alvoor ze in eerste positie liggen. Egbert en Jozefien willen niet onderdoen voor hun ‘partners’ en scoren een snelle lift. Als ze Raf en Martha hebben bijgehaald kunnen ze op zoek naar een lasso.

Maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Ook Hans, Emily, Pascal en Miranda zoeken een lasso. Ze vinden een winkel. De eigenaar wil het 4-tal helpen, maar ze mogen niet tegen de locale bevolking zeggen dat ze de lasso hebben gekregen. Het 4-tal zweert hun mond te houden. De andere partners vinden ook een lasso. Nu nog op zoek naar een cowboy. Beide duo’s vinden er snel één en maken hun foto’s. Anja en Nancy halen Hans, Emily, Pascal en Miranda bij. Ze zien dat die hun opdracht al voltooid hebben. De nichtjes zien het halen van de proef somber in en geven het op.
De sfeer tussen Paul en Pascalle is nog altijd gespannen. Pascalle wil doorliften, maar Paul wil wachten op de andere duo’s om de opdracht uit te voeren. Pascalle ziet het nut van wachten niet in, maar stemt uiteindelijk in. Echter weten ze niet dat Piet en Sylvia met pech langs de weg staan. Ze zijn kansloos voor de proef. Het gaat tussen 4 duo’s. Raf en Martha zijn als eerste weg en vinden een rechtsreekse lift naar de proeflocatie. Ze komen als eerste aan en zijn verzekert van de proef. Daarachter is het spannend. Egbert en Jozefien zitten in een trage lift en worden door Hans, Emily, Pascal en Miranda ingehaald. Het 4-tal heeft wederom een gezamelijke lift. Maar het lachen vergaat het 4-tal snel. Hun lift stopt. Egbert en Jozefien hebben het niet meer als ze de 4 weer inhalen. Maar die geven niet op. Met een snelle lift proberen ze Egbert en Jozefien weer in te halen. Maar te vergeefs. Egbert en Jozefien finishen als 2e en spelen eveneens de proef.

De overige duo’s moeten een slaapplaats zoeken. Een hele opgave voor Paul en Pascalle. Ze zitten in de middle of knowere. Ze zijn bang dat ze voor het donker geen slaapplek vinden. Ze lopen naar de eerste de beste stad, maar die ligt een stuk verder weg dan ze denken. Pas laat regelen ze een overnachtig. Het lukt ze om aparte kamers te regelen. Om nog meer spanningen te voorkomen willen ze graag apart slapen. Wie totaal geen last hebben van spanningen zijn de proefspelers. Ze genieten van een rit te paard. Martha’s paard werkt wat tegen, maar uiteindelijk gaat ze vooruit. Ondertussen oefenen de duo’s wat met de lasso. Dan komen ze bij een overheerlijke barbeque. De duo’s proppen zich vol, want ze hebben amper gegeten. Als de drank tevoorschijn komt, kan Egbert zich niet inhouden. Hij drinkt teveel, is dronken en heeft als snel knallende koppijn. Maar het mag de pret niet drukken.
De volgende ochtend is daar de proef. Allereerst moeten de duo’s te paard met een lasso een kalf zien te vangen. Daarna moeten ze een koe melken. Wie als eerste 2 liter melk heeft mag door naar de schietproef. Wie als eerste al zijn blikjes heeft afgeschoten wint de proef en een amulet ter waarde van €10.000,=. Martha en Jozefien proberen een kalf te vangen. Martha is aardig met de lasso, maar ze gooit steeds mis. Jozefiens lasso ligt steeds in de knoop, maar als ze éénmaal doorheeft hoe het werkt, heeft ze ook direct beet. Zij en Egbert mogen door naar het tweede deel van de proef. Ze kiezen een koe. In het begin gaan ze snel, maar dan krijgen ze last van een kalf die ook melk wil. Vervolgens slaat Jozefien in paniek ook nog de emmer melk om en kunnen ze weer opnieuw beginnen. En net op dat moment vangt ook Martha een kalf. De voorsprong van Egbert en Jozefien is zo goed als verdwenen als ze aan de laatste proef beginnen. Maar het schieten lukt niet. Raf schiet direct zijn eerste doel raak. Maar Martha is niet zo gedreven. Dan krijgen ook Egbert en Jozefien het door. Ze schieten raak en winnen de proef. Na twee eerder verloren proeven is daar eindelijk de amulet voor het vrolijke Belgische koppel.
Dan blijkt dat ze ook nog een strategisch voordeel krijgen. Ze mogen een ander duo een zak stront aansmeren van 40 kg. Deze zak moet meegenomen worden naar de finish. Egbert wil een sterk duo kiezen, om zo hun kansen op de vrijgeleide te vergroten. Ze gaan voor hun rivalen Pascal en Miranda. Deze zijn er uiteraard niet blij mee, maar zien het als een uitdaging. Maar het liften met een stinkende zak zal zeker niet gemakkelijk worden.

Alle duo’s liften nu vol spanning naar de eindstreep. Het duo dat als eerste aankomt, wint een vrijgeleide voor de volgende etappe en is er zeker van dat zij Bolivia te zien krijgen. Egbert en Jozefien willen persé winnen, maar stranden op een drukke kruising. En ze zijn niet de enige. Ook Piet en Sylvia en Hans en Emily belanden op dezelfde plek. Pascal en Miranda gaan er, met hun zak stront, wel voorbij. Dan vindt Jozefien een lift, maar Egbert is nergens te vinden. Hans en Emily zien hun kans schoon en kapen de lift voor de neus van een woedende Jozefien weg. Maar het geluk van Hans en Emily is van korte duur. Hun lift stopt al snel en ze worden al snel weer ingehaald door Egbert en Jozefien. Ze liggen vlak voor het einde van de dag aan kop.
Maar ook zij krijgen te maken met tegenslag. Hun auto valt stil zonder benzine in de middle of knowhere. Er komt amper verkeer langs. Maar als er net wat langskomt, zit er weer een ander duo in, namelijk de nichtjes Anja en Nancy. Zo liggen de meiden plots op kop. Als enige duo halen zij een stad als iedereen moet stoppen met liften. Ze vinden een top slaapplek en kunnen zich heerlijk relaxt voorbereiden op de race naar de finish van morgen. De rest heeft nog een zware avond voor de boeg.

Egbert en Jozefien liggen tweede, maar zijn op 15 kilometer gestrand van Anja en Nancy. Om kans te blijven houden op de overwinning, willen ze lopen naar de stad waar Anja en Nancy zitten. Het is een zware tocht, maar ze houden vol. Uitgepunt  halen ze de stad en vinden ze een slaapplek én een lift voor morgen. Hun toch lijkt te worden beloond. Op dat moment genieten de nichtjes van de gastvrijheid van hun gastheren. En ook met Paul en Pascalle gaat het voor de wind. Ze bevinden zich weliswaar aan de staart van het veld, maar ze hebben een goede slaapplek gevonden waar een goede sfeer heerst.
Als het 9 uur is gaan alle koppels direct van start. Iedereen wil de vrijgeleide winnen. Egbert en Jozefien rekenen op hun geregelde, directe lift, maar deze komt niet opdagen. De moet zakt hen in de schoenen. De nichtjes vinden een vrachtauto die hen verder wil brengen. Het gaat niet snel, maar het gaat. Tien minuten later vinden ook Egbert en Jozefien eindelijk een lift. Deze wil hen wel naar de eindbestemming brengen. De andere duo’s lijken kansloos voor de overwinning, maar geven niet op. Pascal en Miranda hebben een list gevonden om de zak stront probleemloos mee te krijgen. Ze doen een cementzak er omheen, zodat het bouwmateriaal lijkt. De truc lijkt te werken, want ze vinden al snel een lift. Maar de achterstand is groot.

Nancy en Anja zien in dat de vrachtauto hen de overwinning kan kosten en gokken op een nieuwe lift. Deze vinden ze gelukkig snel, voordat ze door Egbert en Jozefien worden ingehaald. De vrachtauto vervolgt ondertussen zijn weg, zonder Anja en Nancy. Niet veel later spotten Egbert en Jozefien de witte vrachtauto. Ze zijn door het dolle heen als ze deze inhalen. Echter zitten de nichtjes er allang niet meer in. De meiden zijn als eerste in Campo Grande. Maar Egbert en Jozefien naderen snel. De meiden vinden als eerste het eindstation, maar kunnen de check-in plek niet vinden. En aan wie anders dan Egbert en Jozefien om daarvan te profiteren. Ze checken als eerste in bij Art en winnen de vrijgeleide! Anja en Nancy worden vlak daar achter tweede en Pascal en Miranda worden, inclusief zak strond, derde.

Voor de overige 4 duo’s wordt het spannend. Het duo wat immers als laatste aankomt moet de volgende etappe immers met één uur achterstand beginnen. En in een eliminatie-etappe wil niemand dat. Hans en Emily en Piet en Sylvia blijken veilig als 4e en 5e binnengekomen te zijn. Het gaat dan tussen Raf en Martha en Paul en Pascalle. Paul en Pascalle blijken als laatste te zijn binnengekomen. Ze zijn niet verrast. Ze moeten de volgende etappe als laatste beginnen met een uur achterstand. Ze hebben deze etappe overleeft, maar er is stress op komst. Als dat maar goed gaat...