Aflevering 3

 

Menno & Lieke
Aflevering 3: De Langste Etappe

De deelnemers staan voor de langste etappe ooit in Peking Express. Een eliminatie-etappe van 1200 km, van Diamantina naar de hoofdstad Brasilia en dan voor de beslissende race naar Rio Verde. Alleen Paul & Pascalle en Piet & Sylvia hoeven niet te racen. Zij hebben een vrijgeleide. Maar wat een luxe reis naar Brasilia had moeten worden eindigt in een drama.
De kopppels moeten naar het centrum van Diamantina liften, naar de Casa de Glůria. Daar wacht Art op ze met een rode stopvlag. Wie er het eerst is krijgt de stopvlag en kan daarmee de andere duo's een halfuur stoptijd geven.
Pascal & Miranda pakken de eerste lift en hun bondgenoten Hans & Emely mogen mee. Ze spreken af elkaar niet af te vlaggen. Anja & Nancy zetten onmiddellijk de achtervolging in, in deze race van amper 5 km naar de stopvlag. In het hart van de oude stad wacht Art op de deelnemers. Vrachtwagens komen niet door de nauwe steegjes. Pascal & Miranda en Hans & Emely komen samen aan, maar de stopvlag is voor Pascal & Miranda. Ze vlaggen meteen Anja & Nancy af.
De race gaat verder. Pasal & Miranda en Hans & Emely hebben de rand van de stad bereikt. Vanaf Diamantina moeten ze bijna 800 km liften naar de hoofdstad Brasilia. De twee duo's die als eerste aankomen spelen de proef met als inzet een vrijgeleide voor de rest van de etappe.
Pascal & Miranda beginnen meteen weer fanatiek. Maar Egbert & Jozefien en Hannes & Jesse hebben nog geen enkele lift te pakken gekregen, en ontsnappen zo aan de rode stopvlag. Als er dan eindelijk een auto stopt gunnen de broers Egbert & Jozefien de lift.
Nu ze ontspannen kunnen reizen hebben Paul & Pascalle tijd om hun meningsverschillen uit de vorige etappe bij te leggen. Maar de discussie loopt uit de hand. Ze kennen elkaar nu zes dagen en vormen een goed liftteam, maar hun persoonlijkheden botsen. Ze krijgen knallende ruzie.
Pascal & Miranda liggen met hun rode stopvlag nog steeds op kop. Maar Egbert & Jozefien rijden vlak achter ze. Het gevaar van de rode stopvlag komt nu wel erg dichtbij. Al bukkend weten ze Pascal & Miranda in te halen zonder afgevlagd te worden.Ook de nichtjes hebben een snelle auto en zitten vlak achter Pascal & Miranda. Bovendien hebben ze een middel om niet op te vallen; hoofddoekjes. Al snel lopen ze in op de vrachtwagen van Pascal & Miranda die zo zonder het te weten in de derde positie liggen.
In Brasilia wacht de vrijgeleidegids bij het luxe hotel op Paul & Pascalle en Piet & Sylvia. Maar net buiten de stad zijn ze in een file terechtgekomen. De aanhoudende ruzie wordt Paul teveel. Hij wil naar huis. Ook Pascalle wil stoppen met het avontuur.
Om vijf uur wordt de race stilgelegd. De deelnemers hebben nog precies een kwartier, dan moeten ze op zoek naar een slaapplaats. Egbert & Jozefien belanden nog net in Cristalina, 130 km van Brasilia. De chauffeur heeft duidelijk een zwak voor het koppel en regelt een slaapplaats voor ze. Ze gaan gelijk op zoek naar een lift voor de volgende dag.
De duo's genieten van de Braziliaanse gastvrijheid. Sommigen voelen zich wel erg thuis. Maar in het hotel van Paul & Pascalle is de spanning om te snijden.
De twee vrijgeleide-duo's zijn al vroeg begonnen aan een rondleiding langs de futuristische architectuur uit de jaren '60. Tijdens de nacht zijn de gemoederen wat bedaard.
De duo's reizen naar de Maestro dro Bandera, de grootste nationale vlag ter wereld. Alleen de eerste twee koppels die daar aankomen spelen morgen de proef om de vrijgeleide. Egbert & Jozefien nemen de leiding en hebben een rechtstreekse lift. Anja & nancy volgen in tweede positie. Maar de schrik voor de rode stopvlag zit er flink in. En terecht, want de stopvlag zit hen op de hielen. Pascal & Miranda halen de trage wagen van Anja & Nancy in en stappen uit om ze op te wachten met de vlag. Om te voorkomen dat ze worden afgevlagd stappen de nichtjes uit en wachten ze op een nieuwe lift. Maar Pascal & Miranda laten zich niet kennen; ze vinden de nichtjes en vlaggen ze af. Zo stellen ze hun tweede plaats veilig. Maar niet voor lang; ze worden ingehaald door Hans & Emely. Nu staan ze voor een dilemma; vlaggen ze hun bondgenoten af of niet? Ze besluiten zich aan de afspraak te houden.
Het wordt een strijd om de tweede plaats, want Egbert & Jozefien zijn Brasilia al binnengereden en komen als eerste bij de check-in. Pascal & Miranda en Hans & Emely leveren een nek-aan-nek-race om de tweede plek. Pascal & Miranda kiezen voor de route door het centrum. Die is evenlang als de route van Hans & Emely, maar drukker. Pascal & Miranda hebben geluk; ze komen eerder aan dan hun bondgenoten.
Wanneer alle duo's zijn binnengekomen moeten ze op zoek naar een slaapplaats.
Egbert & Jozefien en Pascal & Miranda spelen de proef bij het parlementsgebouw, het politieke hart van BraziliŽ. Ze moeten met de fiets op zoek naar onderdelen van de Braziliaanse vlag. Die liggen verspreid op het grote plein. De koppels moeten de onderdelen zo snel mogelijk verzamelen en de vlag samenstellen. Maar dat is nog niet alles, want wanneer ze klaar zijn moeten ze ook de woorden van het Braaziliaanse volkslied rangschikken. Hierbij worden ze geholpen door een orkest dat het volkslied speelt en zingt. Het koppel dat als eerste acht regels goed heeft wint de proef en daarmee de vrijgeleide.
Pascal & Miranda nemen al snel een voorsprong. Jozefien kan het tempo niet aan. Pascal & Miranda kunnen als eerste op zoek naar de verschillende onderdelen van de vlag. Als het laatste onderdeel is gevonden mogen ze meteen beginnen met de vlag. Ook Egbert & Jozefien hebben alle stukken gevonden. Ze weten gelijk de vlag goed in elkaar te zetten en mogen aan het volkslied beginnen, gevolgd door Pascal & Miranda. Egbert zegt dat hij klaar is, waarop Jozefien dat meteen naar Art roept. Dan zegt Egbert ineens dat het toch nog niet goed is, maar het is te laat. Egbert & Jozefien hebben het volkslied niet goed en Pascal & Miranda winnen automatisch de proef.
Na de verloren proef zien Egbert & Jozefien de vrouw van hun logeeradres terug, en Gilbert, de man die ze twee dagen een lift heeft gegeven. Jozefien voelt zich schuldig over de mislukte proef en laat zich troosten. Het koppel moet strijden tegen de eliminatie tegen de vier andere duo's in een finalerace van 400 km naar Rio Verde, de graanschuur van BrailiŽ. Deze stad, 2000 km van het beginpunt, heeft ook een Cristo Retendor. Dat is het eindpunt van de etappe. Het koppel dat hier als laatste aankomt ligt uit de race.
Om haar blunder bij de proef goed te maken lift Jozefien als een bezetene. Het koppel heeft geluk; Gilbert komt langs en neemt ze weer mee. Alleen bij Marta & Raf lijkt het liften maar niet te lukken. De andere duo's lopen steeds meer uit. Hannes & Jesse hebben zelfs een rechtstreekse lift naar Rio Verde. Ruim een uur na de start hebben Marta en Raf eindelijk een lift. Egbert & Jozefien komen als eerste aan bij het eindpunt van de etappe.
De chauffeur van Hannes & Jesse heeft problemen en ze moeten een andere lift zoeken. De broers staan strak van de zenuwen. Wanneer het donker wordt zijn Marta & Raf en Hannes & Jesse nog lang niet binnen. Maar omdat het donker is, is het onmogelijk om te zien of ze elkaar inhalen.
Dan is het tijd voor de rangschikking. Paul & Pascalle hebben besloten om toch samen verder te gaan. Marta & Raf zijn er van overtuigd dat ze naar huis moeten. Maar het zijn de broers Hannes & Jesse die als laatste aankwamen en de race moeten verlaten.


Volgende week in Peking Express strijden de duo's in het wilde westen van BraziliŽ om twee amuletten en een vrijgeleide.