Artikel

Peking Express, de Himalaya Route op NET 5

Van: mediakrant.web-log.nl, 8 februari 2005
In navolging van Peking Express komt NET 5 vanaf zondag 6 maart 20:30 met het vervolg: Peking Express, de Himalaya Route. Acht koppels uit Nederland en België binden de strijd met elkaar aan tijdens een barre tocht door China, Nepal en India. Presentator Art Rooijakkers is het nieuwe gezicht van de serie en treft de kandidaten bij proeven en eliminatieronden.

De koppels, bestaande uit een vader en dochter, tweelingbroer en -zus, vriendinnen, voormalige en huidige partners, kunnen in het dagelijks leven blind op elkaar vertrouwen. Wanneer zij als duo’s meedoen aan de slopende en vermoeiende race vergen stress, honger en ontbering het uiterste van hun relatie. Twee maanden lang moeten de kandidaten zelf vervoer regelen.

Ook een slaapplaats is ongeregeld en ze strijden tegen elkaar in uiteenlopende proeven. Een schamel budget van 1 euro per dag per persoon is alles wat ze krijgen. Alleen de beste deelnemers hebben kans de Indiase stad Bombay als winnaar te bereiken.

Het traject tussen China en India is verdeeld in 12 etappes. De eerste zes etappes spelen zich af in China, beginnend in Beijing en eindigend in Kunming. Een speciale etappe is er in Nepal met een indrukwekkende tocht door de Himalaya. In India spelen de laatste 5 etappes zich af. De kandidaten reizen van Ghorakpur naar de finish bij het Taj Hotel in Bombay.

Tijdens de race kunnen de deelnemers amuletten verdienen, die per stuk 10.000 euro waard zijn. Elke tweede etappe valt het laagst geklasseerde koppel af en ziet zijn amulet verdwijnen in de pot voor de uiteindelijke winnaars. Twee duo’s bereiken Bombay en strijden om een bedrag dat kan oplopen tot een verzamelde amuletwaarde van 100.000 euro.

"Peking Express, de Himalaya Route is een maatschappelijke en culturele tocht. Tijdens de race worden indrukwekkende plekken aangedaan. Zo komen de deelnemers langs het bedevaartsoord van Mao en bezoeken ze de geboorteplaats van Ghandi. Ze maken kennis met het Chinese boerenleven en staan oog in oog met kleine, bijna vergeten Chinese volksstammen", aldus NET 5.

In totaal leggen de deelnemers 8025 kilometer liftend af. En dat blijkt, vanwege het moeizame communiceren in China en de staat van het wegdek, een heel lastige opgave. Eenmaal in de auto
beleven ze angstige momenten door bizar rijgedrag op bijzonder slechte wegen, stenen in bochten en mensen die midden op de weg parkeren. Monsterfiles, afgesloten snelwegen in verband met renovatie en dieren op de weg zijn orde van de dag en weinig behulpzaam bij het winnen van een etappe.

Presentator Art Rooijakkers (30) is een nieuw gezicht op NET 5. Eerder werkte hij al als verslaggever bij Expeditie Robinson en was hij tevens betrokken bij de montage van dit NET 5-programma. Daarnaast was hij als verslaggever actief bij AT5-nieuws, NOVA en TV3. Art heeft de Academie voor Journalistiek gedaan.

Art over Peking Express: “Ik kan me herinneren dat ik bij de slogan ‘de hel heeft een naam: Peking Express’ altijd dacht: tja, dat zal wel, maar het is toch vooral een geweldig avontuur. Nu ik mee ben geweest, kan ik één ding zeggen; het klopt, de hel heeft inderdaad een naam. Het is namelijk superzwaar. Het is een gruwelijk fantastisch superavontuur, het is collectieve waanzin, het is geweldig. De hel bevalt me wel”.