Artikel

Art Rooyakkers: Brabander met heimwee

Website omroep brabant
Uit: www.omroepbrabant.nl , 29 maart 2005
[/size]
Art Rooijakkers uit Geldrop is iedere zondag te zien als presentator van Peking Express. De elfdelige serie op Net 5, waarbij acht koppels van Peking naar Bombay liften, trekt wekelijks ruim één miljoen kijkers.

De 30-jarige Rooijakkers studeerde aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Na zijn studie verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij nog steeds woont. "Maar Brabant blijft lonken", zegt hij. "Ik ben een Brabander met heimwee."

Hij was verslaggever bij AT5 en Nova en werkte ook mee aan het programma Expeditie Robinson, maar eigenlijk kende niemand hem. De overstap van verslaggever naar presenteren was ook voor hemzelf een verrassing: "Ik zat vorig jaar naar de making of van Peking Express te kijken en riep meteen tegen mijn vriendin: 'Dit wil ik ook!'.

Omdat ik al eerder had meegewerkt aan Expeditie Robinson kende ik de vorige presentator, Ernst-Paul Hasselbach, en ik heb me direct na die uitzending bij hem gemeld. Als verslaggever. Toen bleek dat Ernst-Paul niet mee ging, hebben ze mij gevraagd te presenteren. En zo’n kans laat ik dan niet schieten."

Jongensboek
Het is vooral het avontuur dat hem trekt aan dit programma. "Het is een jongensboek. Als ik het niet had gepresenteerd, zou ik mee hebben willen doen als kandidaat. Eén van de deelnemers gaf een hele goede samenvatting: 'Ik heb na een week al genoeg vakantie gehad voor twee maanden'. Je doet namelijk zo ontzettend veel indrukken op. Het is absoluut niet de standaard reis die je als rugzaktoerist maakt."

De zware reis eiste veel van de kandidaten en het team. Iedereen, inclusief Art zelf, werd ziek. "In Nepal had ik het zwaar te pakken, juist op het moment dat we de Himalaya op moesten. Ik wilde die ervaring absoluut niet missen, maar het was echt afzien."

Krap budget
Waar de eerste groep na een tocht door Rusland, Mongolië en China eindigde in Peking, begint de tweede groep in deze stad, om vervolgens door China naar Nepal en India te reizen. Liftend wel te verstaan. Met een budget van één euro per dag. "Vooral China was moeilijk", weet Rooijakkers. "De kandidaten waren soms minuten lang bezig om de automobilist alleen al duidelijk te maken dat hij moest stoppen."

Zelf heeft hij het meest genoten van de opnames in het Himalaya-gebergte en van een proef waarbij ze gingen vissen met aalscholvers. "We zagen vanaf het water de zon op komen. Dat was echt een magisch moment."

Art Rooyakkers was dinsdag 29 maart te gast bij het radioprogramma Een Robbertje Bartol.
[Terug naar mediapagina]
[/iurl]