Artikel

Peking Express gaat weer rijden

Jacques Geluk
Uit: de Amersfoortse Courant, 5 maart 2005
[/size]
In Peking Express krijgen acht koppels uit Nederland en Vlaanderen twee maanden de tijd om in twaalf etappes van Peking, via een indrukwekkende tocht door de Himalaya in Nepal, naar de Indiase stad Bombay te komen.
Ze moeten, met een budget van een euro per dag, zelf vervoer, slaapplaatsen en eten regelen. Onderweg kunnen de koppels amuletten ter waarde van 10.000 euro verdienen. Het winnende duo, dat ook nog eens tijdens proeven moet strijden tegen de andere koppels, kan in het gunstigste geval na afloop 100.000 euro mee naar huis nemen. Stress, honger en andere ontberingen stellen intussen de houdbaarheid van de deelnemende stellen op de proef.

Marco van Veen (20) en zijn vriend Stephan Verweij (20) uit Zoetermeer vormen een van de acht koppels. Ze vinden het heel begrijpelijk dat ze niet mogen zeggen hoever ze zijn gekomen. ,,Dat is heel moeilijk, want we zouden uit enthousiasme alles wel willen vertellen", zegt Stephan. ,,Ik heb de vorige serie, in tegenstelling tot Stephan, gezien en had me er samen met iemand anders ook voor opgegeven.

Sportieve voorbereiding
Ik heb toen niets gehoord", begint pabostudent Marco zijn verhaal. Is hij zo avontuurlijk? ,,Voor ik mee ging doen was ik niet superavontuurlijk. Maar ik wil voortaan wel avontuurlijke vakanties beleven." Stephan heeft tot nu toe alleen vakantie gevierd in Turkije. Hij fietst veel en heeft er geen problemen mee een aantal kilometers te lopen, maar hij gaat ook weer niet elke week naar de sportschool. ,,Ik heb me sportief gezien niet speciaal voorbereid, maar het is duidelijk dat je het niet redt als je 100 kilo weegt."

Marco: ,,Toen duidelijk was dat we mochten meedoen hebben we ons een beetje voorbereid. Informatie opgezocht over de landen waar we doorheen zouden gaan. We hebben zelfs nog overwogen Chinees te gaan leren. Maar ja, dan ken je een paar zinnen, stel je een vraag en dan versta je het antwoord niet. Voor je weggaat heb je een bepaalde verwachting. Ik dacht altijd aan tempels en dat soort dingen, maar als je er bent, zie je dat het allemaal anders is. Op televisie lijkt China veel minder lastig dan het in werkelijkheid is."

Liftend genieten
Stephan: ,,China sprak me altijd al aan. Wij zijn naar plekken geweest waar toeristen niet komen. Je beleeft China op een heel andere manier. Je hebt, doordat je constant bezig bent met het vinden van eten, vervoer en slaapplaatsen, geen tijd om goed rond te kijken, maar je slaat het wel allemaal in je op. Alleen wanneer je een lift kon krijgen, kun je wat tijd nemen om van de omgeving te genieten.''

,,De uitdaging om elkaar op deze manier beter te leren kennen was een van de redenen om ons op te geven. En het heeft alleen maar positieve gevolgen gehad voor onze relatie", zegt Marco. Stephan: ,,We zijn twee maanden weggeweest, maar wat mij betreft hadden we het hele jaar in China mogen blijven. Ik wil graag samen een keer terug. Het mag dan allemaal wel wat rustiger.''

Stephan is zanger en wil graag beroemd worden. Hij vindt het dan ook best een aantrekkelijk idee dat hij zondag uit de anonimiteit stapt en wellicht zal worden herkend. ,,Maar fotografen in de achtertuin zou me wat te ver gaan." De andere Nederlandse koppels die dit jaar meedoen zijn de ex-geliefden Jeroen en Manja, de tweeling Just & Brechtje, vader Rinck en dochter Jorien. De Belgische duo's bestaan uit Steven en Sofie (relatie), de vriendinnen Sophie en Karla, vader Herman en zoon Kris en Chris, roepnaam Krieke, en Natalie.