Rusland

Moskou

Moskou ligt in het centrum van wat wij tegenwoordig kennen als Europees Rusland. Eén op de vijftien russen woont in deze stad, die onderhevig is aan een ware gedaanteverandering. Veel oude gebouwen verdwijnen, nieuwe worden er gebouwd. Het is het brandpunt van Ruslands maatschappelijke hervormingen. Het uitgaansleven kookt, de cultuur bloeit, veel oude verarmde Moskovieten haken af en een kleine, jonge elite van nieuwe rijken rukt op. De bevolking leeft tussen hoop en vrees.
In het stadscentrum ligt het Rode Plein, met aan één kant het Kremlin - het historisch complex van tsaristische paleizen en kerken dat omringd wordt door een grote rode muur. Het is al eeuwen lang een decor van politieke drama's, met hoofdrolspelers als Ivan de Verschrikkelijke, Peter de Grote, Stalin en Gorbatjov
Het Kremlin is de plaats waar in Moskou alle wegen naartoe lijken te leiden..... of is dit gewoon spreekwoordelijk heel mooi gezegd?
Hoe dan ook, vanuit deze plaats dirigeerden Ivan de Verschrikkelijke en Stalin hun legers en zag Napoleon toe hoe de stad onder zijn aanvallen brandde. Maar ook in de laatste eeuw maakten leiders van het land voor de ogen van volk en wereldpers hun politieke statements (denk maar eens aan Chroetsjov, Gorbatsjov en Jeltsin). Hoe historisch wil je het hebben?
Verder zijn er ook heel veel kerken te vinden in deze stad, iets wat veel mensen verbaast. Zo gek is dat echter niet als je bedenkt dat in Rusland, tijdens het communisme van Lenin en Stalin  elke vorm van religie niet wastoegestaan. Voor deze tijden vormde het Kremlin naast het politieke ook het religieuze centrum van de Russische kerk. In deze kerken kun je tombes van religieuze leiders en bergen iconen bewonderen.
De Metro van Moskou is het grootste ondergronds museum. Om de diverse kunstwerken op pijlers, vloeren en zolderingen te bewonderen, moet je in 125 stations in- en uitstappen. Zij zijn allemaal verschillend en puilen uit van artistieke rijkdom en nog een beetje communistische propaganda… ook Stalin en Lenin vallen nog te bewonderen in de diepten van de hoofdstad. De eerste metrolijn dateert uit 1931 en het net is nu tweemaal 125 km lang. Het diepste station ligt op negentig meter. Op piekuren rijden de treinen om de veertig seconden en dagelijks worden drie miljoen reizigers vervoerd. Wie voor de kunst komt, mijdt dus best het piekuur.