Peking Expres in de Media

Ontberingen á la Camel Trophy

In twee maanden tijd van het Rode Plein in Moskou naar het Plein van de Hemelse Vrede in Peking met een budget van twee euro per persoon per dag. Die trip vormt het uitgangspunt voor Peking Express, de twaalfdelige avonturenreeks die NET 5 vanaf 14 maart op het scherm brengt. Het Belgische productiehuis Kanakna - onder andere de makers van Expeditie Robinson - bedacht een nieuw concept dat de deelnemers tot het uiterste op de proef stelt.
Het idee voor Peking Express komt van Kanakna-oprichter Ludo Poppe. Deze Vlaamse documentairemaker produceerde in het verleden onder andere een serie over de islam en kwam daardoor veelvuldig in het Midden en Verre Oosten. Het gebied fascineerde hem en leek de ideale locatie voor een avonturenserie als deze.
Ernst Paul Hasselbach - presentator van zowel Expeditie Robinson als Peking Express - noemt de nieuwe reeks een sprong in het diepe.
"De reis voert door volstrekt onbekend gebied waar veel te zien en te beleven valt. Daar staat tegenover dat zaken van tevoren moeilijk te regelen zijn. De voorbereidingen voor deze serie hebben ruim een jaar geduurd, de productie is maar liefst drie keer terug geweest om zoveel mogelijk te regelen. Maar ter plekke kwamen we iedere keer toch weer voor verassingen te staan. Mensen in dit soort landen zijn niet gewend hun afspraken na te komen. Het was dus - ook voor de crew - écht avonturieren."

Zout delven
In het programma gaan acht koppels - uiteenlopend van een eeneiige tweeling tot een gescheiden stel dat het weer samen wil proberen - de uitdaging aan. De achtduizend kilometer lange reis is in tien etappes geknipt en onderweg moeten de kandidaten zelf vervoer, eten en een slaapplaats regelen. Halverwege iedere etappe wacht bovendien een proef. Om uiteindelijk in Peking twee duo's over te houden, dienen de koppels onderweg onder andere te racen met de grootste vrachtwagen ter wereld of zout te delven uit een zeshonderd meter diepe mijn. De twee duo's die het spoor van de Trans Siberië Express helemaal afleggen en in Peking finishen, spelen daar in een eindspel om een prijs die kan oplopen tot zo'n zeventigduizend euro.
Verwacht je dat de reeks evenveel kijkers trekt als Expeditie Robinson?
"Nee. Ik hoop dat we er net zoveel zullen halen als in het eerste jaar van Robinson, zo tussen de vijf- en zevenhonderdduizend. Het is maar de vraag of deze serie ook hetzelfde publiek trekt. De uitdaging waarvoor deze mensen staan, ziet er natuurlijk heel anders uit. Het gaat hier om ontberingen á la de Camel Trophy en het afleggen van gigantische afstanden. Daar komen andere dingen bij kijken. In Rusland heeft de lokale pers overigens veel aandacht aan ons besteed. Dat merkten de deelnemers ook, ze werden daar herkend van de reportages op tv. Er waren ook mensen die hen verder op weg hielpen. Dat was erg leuk."
De acht koppels werden gevolgd door acht ENG-ploegen. Hoe hebben zij de reis ervaren?
"Als één groot avontuur. Eén van de onvoorziene tegenvallers was bijvoorbeeld dat de auto's die Volkswagen ons ter beschikking zou stellen niet op de afgesproken tijd en plaats arriveerden. Er bleek een extra reservewiel achterop gemonteerd te zijn en bij de grens met Wit Rusland zijn ze om die reden tegengehouden. Men verdacht Volkswagen ervan illegaal banden te willen invoeren. Die auto's staan daar nu dus nog. Een enorme strop. Voor Volkswagen, maar ook voor ons omdat wij vanaf dat moment ons vervoer met louche regionale taxibedrijven moesten regen. We hadden steeds drie dagen de tijd voor etappes van achthonderd kilometer, dus dat is niet niks."

Sponsoring
Wordt al aan een vervolg gedacht?
"Daar zijn we wel mee bezig. Maar er zijn nog veel onzekere factoren. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van het succes van deze serie. Maar we vragen ons ook af of het leuk is om twee keer hetzelfde traject af te leggen. En misschien is het - gezien de tijd die de voorbereidingen vergen - wel realistischer om een jaar over te slaan. Feit is in ieder geval wel dat Peking Express goedkoper te realiseren is dan Expeditie Robinson. Omdat we voor een kwart rechthebbende van het format zijn, maar bijvoorbeeld ook omdat dit programma veel meer mogelijkheden voor sponsoring biedt. Die factoren wegen allemaal mee in de beslissing over een vervolg."

Bron: Broadcast Magazine.