Aflevering 5

 

Lord Menno
Aflevering 5: De Pantanal

In deze eliminatie etappe reizen de koppels door het grootste moeras op deze aardbol: Het Pantanal, een wereld van kaaimannen en piranha’s en temperaturen van meer dan 40°C. Dit zou dan ook wel eens de zwaarste etappe van deze Peking Express kunnen worden.
De duo´s moeten liften naar de Vazenda a Quape, dat is een boerderij in de Pantanal. Voor de duo´s wacht daar een lokale gids ofwel een Pantaneiro voor een tocht van 30 kilometer in de bloedhete zon. De tocht is heel belangrijk want de eerste 3 duo´s spelen om een vrijgeleide naar Bolivia. Paul en Pascalle mogen pas een uur later beginnen met liften door de tijdstraf die ze de vorige etappe opliepen. Daarnaast beleven Egbert en Jozefien de aflevering helemaal zonder stress, met hun vrijgeleide mogen ze uitrusten op een kaaimannenfarm in de Pantanal.
Anja en Nancy staan deze etappe op scherp. Na een zwakke start in Rio zijn ze steeds sterker en vastberadener geworden. Pascal en Miranda en Piet en Sylvia liften op dezelfde plek, nu gaat het erom wie als eerste een lift weet weg te kapen. Hans en Emely vinden na Anja en Nancy en Pascal en Miranda als derde koppel een lift. Raf en Martha starten in vierde positie.

Na 30 min is iedereen de stad uit. Anja en Nancy en Pascal en Miranda liggen op kop. Alleen Paul en Pascalle zitten nog vast in Campo Grande; zij mogen pas een uur na de andere duo´s vertrekken en beginnen met liften. Daarnaast ziet Pascalle de zware voettocht van 30 kilometer ook nog niet zitten.
Ondertussen genieten Egbert en Jozefien van hun vrijgeleide in Pantanal. Zij hoeven niet te racen, te zwoegen of te zweten en verkennen in een toeristenbootje de wereld van de kaaimannen en de Piranha´s .
Intussen liggen Anja en Nancy nog steeds op kop maar ze worden op een verlaten weg afgezet, op 2 kilometer van de Vazanda. Pascal en Miranda hebben wel een rechtstreekse lift en halen zo Anja en Nancy in.
De Pantanal is een onherbergzaam moeras, vol gevaren. Daarom zullen 6 ervaren gidsen de duo´s door het gebied loodsen. Elk koppel mag een gids kiezen. Pascal en Miranda komen als eerste aan. 20 min later komen Anja en Nancy. Ook Raf en Martha en Hans en Emely starten aan de loodzware tocht van 30 kilometer door de Pantanal.
Paul en Pascalle hebben hun straftijd achter de rug, maar moeten nog altijd uit Campo Grande weg zien te komen. En zo als elke keer bij het liften neemt Pascalle weer het initiatief. Maar dit keer is het juist Paul die een lift versiert.
Op dat ogenblik rijden Piet en Sylvia eindelijk de stad uit. Paul en Pascalle zitten Piet en Sylvia dus vlak op de hielen. En in deze eliminatie etappe wil niemand als laatste aan de voettocht van 30 kilometer beginnen dus geven de duo´s nog wat extra gas.
De hitte maakt de tocht extra zwaar. Raf en Martha liggen in derde positie maar Hans en Emely houden er flink de pas in en lopen in op het koppel.
Piet en Sylvia beginnen als één na laatste aan de voettocht. Paul en Pascalle beginnen als laatste. Zoals alle duo´s moeten Paul en Pascalle een tent meedragen. Voor Pascalle is dit echter een enorm probleem.
Door de hitte krijgt Piet het ineens heel zwaar. Het wordt zwart voor zijn ogen en hij begint misselijk te worden.
Intussen gaan Pascal en Miranda voor zelfvertrouwen aan de leiding. Maar ze onderschatten de nichtjes Anja en Nancy die langzaam inlopen.
De zon brandt genadeloos door en Piet ziet in dat hij de tocht zwaar heeft onderschat.
Anja en Nancy en Pascal en Miranda lopen inmiddels bij elkaar en Pascal wil zich even in een waterplasje opfrissen. Opeens springt er een levensgevaarlijke kaaiman op. Daardoor durft Pascal het water niet meer in. Maar iets later zou hij wel moeten omdat de route verder gaat aan de overkant van het water.
Piet heeft het nog erg moeilijk maar hij moet door lopen omdat er een gevaarlijke stier in aantocht is.
Als het avond is moeten alle duo´s een slaap plekje gaan zoeken om hun tent op te zetten en te overnachten. Ook wereldreiziger Paul zoekt zorgvuldig een plekje.
Pascal en Miranda hebben weer een kleine voorsprong op Anja en Nancy en bereiken een kamp van parkwachters.
Piet en Sylvia hebben de nacht gehaald. Een hele opluchting vinden ze zelf. En ze kijken al uit naar morgen.
Nu de tent van Paul en Pascalle is opgezet kunnen ze eindelijk genieten van de rust.
   
Piet heeft er een korte nacht opzitten. De inzinking van gisteren zit de ervaren manager nog steeds dwars. Vandaag moet hij nog 20 loodzware kilometers afleggen en hij wil revanche voor gisteren. Hij stapt samen met Sylvia stevig door en hoopt nog bij de beste 3 duo´s te eindigen.
Alleen de eerste 3 teams mogen de proef om de vrijgeleide spelen. Pascal en Miranda liggen op kop, gevolgd door Anja en Nancy en Raf en Martha. Maar Hans en Emely lopen door hun ijzersterke conditie snel in.
Piet en Sylvia zijn super gemotiveerd, ze willen bij de eerste 3 eindigen om de proef te spelen. Ze lopen stevig door, maar opeens gaat het lichtje bij Piet uit. Hij stort volledig in en hij geeft aan dat hij niet verder kan lopen.
Alle koppels behalve Egbert en Jozefien zijn bezig aan de extreem zware tocht door de Pantanal. In dit moeras stikt het van de wilde dieren. Zo zitten hier veel piranha’s. Deze roofdieren zijn een ware delicatesse voor de lokale bewoners. Dit is iets waar de 3 koppels die de proef spelen snel achter zullen komen.
Op 5 kilometer van de streep halen Hans en Emely Anja en Nancy in en worden zo tweede na Pascal en Miranda. Anja en Nancy schrijven als derde in. De kandidaten voor de proef zijn dus bekent.
Bij de proef moeten de kandidaten een piranha-soep gaan klaarmaken. Ze moeten daarvoor alleen nog de piranha’s uit een bassin vissen. Het duo met de lekkerste soep wint de vrijgeleide en gaat dus mee naar Bolivia. Hans heeft als eerste een piranha gevangen en snel daarna heeft Nancy ook beet. Na een tijdje heeft iedereen genoeg vissen en beginnen ze aan de soep. De soep wordt geproefd door de lokale bewoners en zij kiezen welke soep het lekkerst is. De soep van Hans en Emely wordt over het algemeen het lekkerst bevonden en dus verdienen zij de vrijgeleide naar Bolivia.
Op dat ogenblik zijn ook Paul en Pascalle klaar met de loodzware tocht. Ze moeten in het volgende dorp een slaapplaats zoeken. Omdat ze nou weer kunnen liften is Pascalle weer gelijk in haar element en begint weer enthousiast te liften.
Piet en Sylvia zijn minder uitgelaten. Na de inzinking van Piet hebben ze de tocht met veel pijn en moeite uitgelopen en kunnen pas laat beginnen met liften. Daardoor is er minder verkeer op de weg en ze beginnen zich zorgen te maken over hun achterstand.
Hans en Emely mogen naar hetzelfde luxe hotel als Egbert en Jozefien maar die weten nog niet wie ze kunnen verwachten en ze hopen juist niet op Hans en Emely.
In het luxe hotel genieten de 2 vrijgeleide koppels van een heerlijke kaaimannen gerecht.
De laatste dag breekt aan en de duo’s maken zich klaar voor een eindsprint. De afvallers krijgen Bolivia niet te zien, voor hen geen woest Andes gebergte, geen bloedhete zoutvlaktes en geen prachtig uitzicht over La Paz.
Piet en Sylvia hebben vertrouwen geput uit de gezellige avond van gisteren en bovendien hebben ze al een lift.
Paul en Pascalle hebben een kleine voorsprong maar zij hebben nog geen lift geregeld. 40 kilometer van de meet stranden Anja en Nancy bij een politiepost. Pascal en Miranda zijn nu vlakbij. Nancy geeft zich niet gewonnen en vraagt aan een politieagent of hij hen kan helpen.
Raf en Martha hebben een lift gekregen van een Nederlander. Hij laat trots zijn land zien en doet rustig aan. Pas nadat Martha 5 keer heeft gezegd dat het om een race gaat, begint de man door te rijden.
Piet en Sylvia liggen laatste maar hebben een rechtstreeks lift.
Pascal en Miranda komen als eerste aan. Anja en Nancy als tweede. De laatste drie duo’s krijgen nog een verrassing op het eind. Ze moeten het laatste stuk lopen en moeten tussendoor 4 vragen beantwoorden waar ze per fout antwoord 3 minuten straftijd voor verdienen. Raf en Martha komen als derde aan, ruim voor Paul en Pascalle en Piet en Sylvia. Het gaat dus tussen Paul en Pascalle en Piet en Sylvia. Piet en Sylvia komen later binnen maar hebben wel 2 vragen minder fout. Maar Piet en Sylvia deden er 35 minuten langer over dan Paul en Pascalle dus liggen Piet en Sylvia er aan het einde van de 5de
etappe uit.