Reis mee met PE

Lhasa, het dak van de wereld


De naam Lhasa betekent "Stad van de Goden". Het is een van het hoogst gelegen steden van de wereld op 3660 meter. Deze stad is de ziel en het religieuze centrum van het land. Pelgrims komen van ver op pelgrimstocht en zijn soms jaren onderweg om de stad en daarmee hun verlichting te bereiken.


Potala Paleis 
Hier staat het reusachtige Potala paleis rustend op 15.000 versierde zuilen. Het is het is de oude residentie van de Dalai Lama. De huidige gebouwen dateren uit de 17e eeuw. Het paleis, van hout, aarde en steen gemaakt. Verdeeld over dertien verdiepingen zijn er bijna duizend vertrekken. In het Rode Paleis bevinden zich behalve de grote ceremoniële ruimten een dertigtal kleine gebedsruimten, vier meditatiezalen en acht crypten waar overleden Dalai Lama's worden bijgezet. De mooiste en meest kostbare crypte is die van de vijfde Dalai Lama; 15 m hoog en versierd met 4000 kg goud, ontelbare diamanten, turkooizen, koralen en parels.


Jokhang Tempel 
De Jokhang-tempel is het meest heilige oord van Tibet en is voor de pelgrims het eindpunt van hun tocht. Voor de tempel staan zij van 's ochtends vroeg tot aan de avond, al knievallend en gebeden prevelend. Vier grote stenen figuren staan als bewakers bij de ingang. Zij worden de heren van de vier richtingen genoemd. In de tempel is het een doolhof van kamers en kapelletjes en staat vol met standbeelden en is rijk versierd met muurschilderingen.  In de hoofdkapel staat het meest geëerde Boeddha beeld van Tibet, de Jowo Sakyamuni, ooit geschonken door de Chinese prinses Wen Cheng. 

Barkhor Bazaar
In de nauwe straatjes rond de Jokhang is de Barkhor-bazaar. Je kijkt er je ogen uit! Een keur aan goederen wordt te koop aangeboden. Vooral vroeg in de ochtend en tegen de avond is het er druk met handelaren uit Qamdo (Oost-Tibet), langharige stoere mannen, prevelende pelgrimsvrouwtjes met gebedmolens, monniken en vrouwen met prachtig opgetooide kapsels. Pelgrims knielen herhaaldelijk in het stof en maken zo de rondgang om de tempel. Reizende monniken mediteren langs de kant van het pad en zeggen, tegen een vergoeding, speciale gebeden.
Even buiten de stad liggen nog een drietal kloosters: Sera, Drepung en Ganden. Ze boden onderdak aan tienduizenden monniken. Als gevolg van de Chinese invasie en de daarmee gepaard gaande Culturele Revolutie wonen er nu nog slechts enkele honderden. Vooral Drepung was in het verleden een van de grootste en rijkste kloosters ter wereld. Het regeerde over zevenhonderd onderkloosters, bezat grote landgoederen en was ook dé universiteit van Tibet. Sinds de jaren tachtig is het gelukkig weer in gebruik als religieus centrum. Ganden ligt 40 km ten noordoosten van Lhasa en de tocht erheen is prachtig. Dagelijks vertrekken vele pelgrims hierheen om hun karma te zuiveren. Ganden is tijdens de Culturele Revolutie volledig verwoest. De monniken zijn de verschillende gebedsruimten weer aan het opbouwen en dat geeft een goed beeld van het vakkundige werk dat ze verrichten.